IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри плана за преструктуриране на Dexia

Механизмът за разпределяне на гаранциите между участващите в преструктурирането държави е необходим за запазване на финансовата им стабилност

18:59 | 21.12.11 г.
ЕК одобри плана за преструктуриране на Dexia

Европейската комисия одобри плана за преструктуриране на една от най-големите европейски банки - френско-белгийската Dexia, съобщи БТА, като се позова на  ИТАР-ТАСС.

Планът бе съгласуван през октомври от правителствата на Белгия, Франция и Люксембург, които са акционери в кредитната институция.

Той предвижда инвестиция от 45 млрд. евро и прехвърляне на най-проблемните активи в отделна структура (т. нар. "лоша банка").

Лошата банка, която ще бъде под външно управление, ще натрупва най-рисковите активи на Dexia и ще получи гаранции от правителствата на трите държави.

ЕК е стигнала до извода, че механизмът за разпределение на гаранциите, според който Брюксел ще осигури 60,5%, Париж - 36,5% и Люксембург - 3%, е "необходим за запазването на финансовата стабилност на участващите държави предвид системното значение на Dexia".

От ЕК уточняват, че планът трябва да бъде реализиран през следващите три месеца.

В средата на октомври ЕК одобри временно национализирането на белгийското поделение на Dexia, за да прецени дали поемането на пасивите ѝ от белгийското правителство отговаря на законодателството на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още