IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катарски инвеститори купуват поделението на Dexia в Люксембург

Според финансовия министър на страната това са същите инвеститори, които по-рано днес обявиха, че купуват дъщерна компания на белгийската банкова група KBC

15:57 | 10.10.11 г.
Катарски инвеститори купуват поделението на Dexia в Люксембург

Инвеститори, свързани с катарското кралско семейство ще закупят поделението на белгийско-френската банка Dexia SA в Люксембург, съобщи AFP, като се позова на люксембургския министър на финансите Люк Фриден.

„Финансова група от Катар е готова да купи банката“, е заявил Фриден, уточнявайки, че тя е свързана с управляващата фамилия в арабската държава.

Той не е посочил сумата по сделката, но е подчертал, че става дума за същите инвеститори, които по-рано днес обявиха, че закупуват банката KBL European Private Bankers, която е дъщерна компания на белгийската банкова групировка KBC и си сътрудничи с инвеститори от катарското кралско семейство, включително с премиера и министър на външните работи на Катар шейх Хамад бен Джасим бен Джабер ал Тани.

Вчера по време на преговори в Брюксел правителствата на Белгия, Франция и Люксембург постигнаха споразумение за оказване на подкрепа на Dexia.

Днес бордът на директорите на финансовата група одобри продажбата на 100% от акциите на белгийското поделение  Dexia Bank Belgium на правителството на страната за сумата от 4 млрд. евро, както и механизъм за заплащането на групата при препродажбата му на нов собственик през следващите 5 години. Сделката ще бъде оформена в най-кратки срокове и ще намали дела на нестратегическите активи на Dexia с 18 млрд. евро.

По-рано стана известно, че Франция, Люксембург и Белгия ще предоставят на финансовата група държавни гаранции за общо 90 млрд. евро, като 60,5% от сумата ще предостави Белгия, 36,5% - Франция, а 3% - Люксембург.

Френските власти изразиха и готовност да платят за френското поделение на Dexia между 650 млн. и 750 млн. евро.

Dexia бе основана през 1996 г. чрез сливането на две големи европейски банкови структури – френската Credit Local и белгийската Credit Communal.

По време на световната финансова криза от 2008-2009 г. тя получи помощ от 6,4 млрд. евро от властите във Франция, Белгия и Люксембург.

Междувременно РИА Новости съобщи, че стойността на акциите на турската Denizbank, която е почти пълна собственост на Dexia, стабилно нарастват на фона на намеренията на финансовата група да продаде дела си в нея, като днес ръстът е с 11,7%. Банката е основана през 1938 г. и към 30 юни 2011 г. активите й са на стойност 39,188 млрд. турски лири (около 21 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още