IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК временно одобри национализирането на белгийското поделение на Dexia

Комисията трябва да определи дали сделката може да се третира като държавна помощ и ако е така - отговаря ли на правилата на ЕС за преструктуриране на банките

10:46 | 18.10.11 г.
ЕК временно одобри национализирането на белгийското поделение на Dexia

Европейската комисия временно одобри национализирането на втората по големина белгийска банка - Dexia Bank Belgium, която е част от френско белгийската групировка Dexia SA, се посочва в съобщение на изпълнителния орган на Европейския съюз, цитирано от РИА Новости.

ЕК признава, че мярката е необходима за запазване на финансовата стабилност, но на настоящия етап не може да реши дали поемането на активите и пасивите ѝ от белгийското правителство отговаря на правилата на ЕС.

Белгия разполага с 6 месеца, за да обяви план за преструктуриране на банката.

Допълнително проучване на ЕК трябва да определи дали сумата по сделката може да се третира като държавна помощ и ако е така – отговаря ли на правилата на ЕС за преструктуриране на банките, се казва в съобщението.

По-конкретно ЕК трябва да оцени дали новият план за преструктуриране ще позволи да бъде стабилизирана банката в дългосрочна перспектива.

Белгийското правителство ще плати 4 млрд. евро, като се очаква сделката да бъде оформена в най-кратък срок и да намали портфолиото от нестратегически активи на банковата групировка с 18 млрд. евро.

Франция, Белгия и Люксембург ще предоставят на финансовата групировка държавни гаранции за 90 млрд. евро, като 60,5% от сумата ще осигури Белгия, 36,5% - Франция и 3% - Люксембург.

Френските власти изразиха и готовност да платят за френското поделение на Dexia между 650 и 750 млн. евро.

Френско-белгийската групировка бе основана през 1996 г. след на сливането на 2 големи европейски банкови структури – френската Credit Local и белгийската Credit Communal.

По време на кризата от 2008-2009 г. Dexia получи финансова помощ от 6,4 млрд. евро от властите във Франция, Белгия и Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още