IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Хилдебранд се оттегля от управлението на швейцарската централна банка

Не е възможно да осигуря убедително и окончателно доказателство, че съпругата ми е предприела валутна транзакция без мое знание, мотивира се Хилдебранд

18:07 | 09.01.12 г. 3
Филип Хилдебранд се оттегля от управлението на швейцарската централна банка

Председателят на швейцарската централна банка Филип Хилдебранд се оттегля от поста с незабавен ефект, съобщи ВВС. Оставката дойде след разкрития, че съпругата му Кашя е купила 504 000 долара през август – 3 седмици, преди финансовата институция да се намеси на пазара и да определи таван за курса на швейцарския франк спрямо еврото.

След разкритията Хилдебранд заяви, че не е знаел за „транзакцията, осъществена от моята съпруга в този ден“.

През миналата седмица от банката обявиха, че съпругата на Хилдебранд не е нарушила закона чрез осъществяването на валутни операции.

„Стигнах до заключението, че не е възможно да осигуря убедително и окончателно доказателство, че съпругата ми е предприела транзакцията без моето знание“, каза днес на пресконференция в Берн Хилдебранд. „Бих искал да смятам, че съм бил дяволски добър централен банкер. През последните години политиката на централната банка бе успешна“, добави той.

В края на декември от финансовата институция отрекоха неправомерни действия от страна на своя председател. В съобщението бяха посочени подробности за сделките на съпругата му.

През миналата седмица обаче се появиха нови обвинения. Швейцарското седмично списание Weltwoche обвини Хилдебранд, че е наредил валутни сделки, използвайки личната си сметка 3 седмици преди и 3 седмици след привързването на курса на швейцарския франк към еврото.

От управителния съвет на банката изразиха съжалението си за решението на Хилдебранд да се оттегли.

За Тони Ниман, анализатор в Informa Global Markets, положението на Хилдебранд е било „почти неизбежно, което бе доказано впоследствие“. По думите му швейцарският франк е поскъпнал след обявяването на новината, но не се очаква тя да има дългосрочно въздействие върху курса му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
valk
преди 12 години
Незабавната оставка на банкера показва, че на територията на Европа има поне една стабилна и точна държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Този *** наистина трябва да бъде изритан за такива крупни далавери. Швейцария не е България и има още много хляб и шоколад да изяде, за да стигне върховите постижения на гьонсуратлък, достигнати у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
това тук кога би се случило?никога щяха да се кикотят и да продадат и котката си само и само да имат пове4е кеш за далаверата....ето сега виждаме че банковата тайна се знае от приближените, но най-интересното е че заради толкова малка сума напуска поста си....очаквах да са стотици милиони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още