IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция подкрепят данъка върху финансовите транзакции

Меркел и Саркози искат новият договор за бюджетната дисциплина на държавите членки на ЕС да бъде подписан до 1 март 2012 г.

19:08 | 09.01.12 г. 5
Германия и Франция подкрепят данъка върху финансовите транзакции

Френският президент Никола Саркози възнамерява да въведе в страната данъка върху финансовите транзакции по проекта на Европейската комисия, за да даде пример на останалите държави от Европейския съюз, съобщи РИА Новости.

Предложението на ЕК е данъкът да бъде в размер на 0,1% и да бъде събиран при всички сделки с акции или облигации между финансови институции, ако най-малко едната от двете страни по сделката е базирана в държава-членка на ЕС. По деривативните инструменти се предлага данъкът да бъде в размер на 0,01%.

Очаква се данъкът да засегне 85% от сделките между финансовите институции, като операциите на валутния пазар няма да бъдат облагани.

„Ако не дадем пример, идеята няма да се реализира. Идеята на Франция е да реализира проекта на директивата за въвеждане на данъка върху финансовите транзакции по схемата, предложена от ЕК“, каза Саркози след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел.

Той смята да обяви механизъм за разпределяне на приходите от данъка в края на януари след консултации с мениджъри и профсъюзите.

Френски министри вече заявиха, че данъкът върху финансовите транзакции в ЕС ще бъде въведен до края на 2012 г., след като съветът на министрите на икономиката и финансите на ЕС (ЕКОФИН) на заседанието си на 8 ноември 2011 г. не подкрепи предложението на ЕК за въвеждане на налога от 1 януари 2014 г., като срещу него се обявиха Великобритания и Швеция.

Според разчетите на ЕК от подобен данък могат да се събират над 50 млрд. евро годишно, а финансовият сектор в момента е обложен с по-ниски налози, отколкото останалите икономически сектори.

Освен това Саркози отбеляза, че Франция и Германия искат новият договор за бюджетната дисциплина на държавите членки на ЕС да бъде подписан до 1 март 2012 г.

„Що се отнася до кризата с еврото, искаме междуправителствените споразумения да бъдат приети в най-скоро време, преговорите да бъдат приключени в близко бъдеще, за да бъде подписан договорът на 1 март. Двамата с канцлера искаме Европа да се научи по-бързо да взема решения и да ги прилага“, подчерта Саркози.

На срещата си на високо равнище на 8-9 декември 2011 г. лидерите на държавите членки на ЕС се споразумяха за създаването на съюз за бюджетна стабилност въз основата на договор, предвиждащ засилване на контрола върху изразходването на бюджетните средства и размера на държавните дългове. Тогава само Великобритания отказа да се включи в инициативата.

На свой ред Меркел подкрепи въвеждането на данъка върху финансовите транзакции в еврозоната въпреки опозицията в собственото си правителство, съобщи AFP, цитирана от РИА Новости.

По думите ѝ ако въвеждането на подобен данък не се осъществи в 27-те страни от ЕС, ще трябва да бъдат обсъдени други възможности за извеждане на Европа от кризата.

„Но Франция и Германия, Саркози и аз, смятаме, че този данък е добър отговор на тази ситуация“, изтъкна тя.

Германският канцлер добави, че финансовото споразумение е необходимо за осигуряване на икономически ръст в еврозоната и че лидерите на страните в него ще проучат реформи за пазара на труда, съобщи MarketWatch.

Намерението ни е нито една държава да не напусне еврозоната, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
wmbwcm
преди 12 години
Честно казано уникалните глупости на Саркози и Меркел не биха ме интересували особено ако не се отнасяха пряко или не за България. Представете си този данък да бъде въведен и тук, това означава че и без друго умрялата ни борса да затвори съвсем. Любимото занимание на нашите управници е да лъскат обувките и да целуват задниците на всички от ЕС, така че очаквайте и тук да си имаме скоро такъв данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
http://luxury-sea.fr/ - Саркози би трябвало да им осигури 100милиона капитал светкавично и те нон стоп да рекламират тази технология в цял Свят , тя е реална и е ключова първа стъпка към технологична революция.Няма да има французин , който да не гласува за него на изборите ако свърже името си с това откритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Това е доказателство за скъсаната връзка с реалността при тези които трябва да ни изведат от кризата ...при положение че ясно им се казва че това няма да проработи и ще има негативен ефект те са настоятелни. На фона на разюзданите действия на ЕЦБ , които ще доведат до катастрофа на еврото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Самата идея да се лекува криза с данък е толкова нелепа, че освен политици и медии никой друг не е я обсъжда. Това никога не е работило и не само, там където е имало такъв данък се е наблюдавало бягство на капитали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
"Данъкът върху финансовите транзакции" не е пълноценен за успешно преодоляване на сегашните трудности, защото запазва особено важна причина, поради която се развива кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още