IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел не вижда смисъл от наливането на още пари в борбата с кризата

Германският канцлер подчерта в Давос, че по-важно е ограничаването на дефицитите и повишаването на конкурентоспособността на икономиките

21:21 | 25.01.12 г. 3
<p>
	Ангела Меркел изнася речта си пред делегатите на икономическия форум в Давос. Снимка: Ройтерс</p>

Ангела Меркел изнася речта си пред делегатите на икономическия форум в Давос. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел призова по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, бизнес лидерите да дадат на европейските политици необходимото пространство, така че да бъде решена дълговата криза, съобщи Bloomberg.

Меркел обеща, че Европа ще направи всичко възможно да възстанови доверието на инвеститорите.

В същото време канцлерът на Германия отхвърли призивите за увеличаване на финансовите средства за борба с кризата и подчерта необходимостта от ограничаване на дефицитите и повишаването на конкурентоспособността на икономиките като основна движеща сила за запазването на еврозоната.

Ангела Меркел отбеляза в речта си на форума, че призивите за увеличаването на размера на “защитната стена” срещу дълговата криза в Европа са стигнали “твърде далеч”. Само преди дни обаче германският канцлер, след среща с премиера на Италия Марио Монти, заяви, че Германия е готова да вложи още средства в спасителния фонд за еврозоната.

“Европейските страни трябва да се държат една за друга и да бъдат готови да дадат повече правомощия на Европейския съюз, така че континентът да се превърне в “работеща Европа”, коментира още Меркел.

Междувременно премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви пред британските депутати за пореден път, че Лондон няма да отпусне средства на Международния валутен фонд (МВФ) докато страните от еврозоната не предприемат активни действия по спасяване на еврото, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Въпросът Великобритания да отпусне допълнителни средства за фонда дори не трябва да се обсъжда, докато страните от еврозоната не покажат, че са готови да вземат всеобхватни мерки по поддържане на стабилността на своята валута. Правителството на Великобритания се придържа към това мнение", допълни Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Допреди няколко месеца виждаше смисъл в наливането на пари в борбата с кризата, сега вече прогледна. Голям театър :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви пред британските депутати за пореден път, че Лондон няма да отпусне средства на МВФ"Брех! Ако беше тези средства да се дадат на МВФ за да бъде "изкормена" някоя по-малка страна от третия свят (обичайна практика на МВФ), която по един или друг начин би била принудена да ги върне, Британия щеше да отпусне средства. Но когато се вижда, че тези средства след време ще бъдат "подстригани", Британия не иска да участва. И си намира оправдания - трябвало да се вземат всеобхватни мерки. Ами те се вземат, но Британия и с тях не е съгласна. И какво става - дали пък Британия не е тази, която трябва да бъде изхвърлена от ЕС?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Държавните дефицити са закономерна последица от конкретна държавна финансова грешка.Необходимо е прекратяване на този държавен недъг за да се преодолее сегашната криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още