IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot планира продажба на активи за $2 млрд.

Разпродажбата на активи е нож с две остриета – отказвате се от бъдещи печалби, за да закърпите баланса си днес, коментира анализатор

12:36 | 15.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: NRMA New Cars, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: NRMA New Cars, лиценз: CreativeCommons

PSA Peugeot Citroen (UG), вторият по големина автомобилопроизводител в Европа, планира продажбата на активи за 1,5 млрд. евро ($1,98 млрд.), включително участието си в Gefco, след като свиването на пазара на коли в Европа доведе до спад на приходите на компанията, съобщава Bloomberg.

През 2011 г. печалбата на компанията преди данъци, такси и извънредни операции се е понижила до 1,32 млрд. евро от 1,8 млрд. евро, година по-рано.

Данните все пак надхвърлят очакванията на анализаторите за печалба от 1,26 млрд. евро. За периода продажбите са нараснали с 6,9% до 59,9 млрд. евро.

Peugeot, чието подразделение за производство на автомобили през 2011 г. се оказа на загуба обяви, че ще продаде дела си в Gefco.

Част от кампанията за набиране на активи е и продажбата Citer, подразделението за отдаване на коли под наем, на Enterprise Holdings Inc. за 440 млн. евро. Сделката беше осъществена на 1 февруари.

„Разпродажбата на активи е нож с две остриета – отказвате се от бъдещи печалби, за да закърпите баланса си днес“, казва Дейвид Арнолд, експерт по продажби на активи на Credit Suisse в Лондон.

Peugeot е първият автомобилопроизводител в Европа, който предприема подобна стъпка „за да стабилизира баланса си в тежките оперативни условия през 2012 г.“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още