IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гартман: Сделката с Гърция ще се разпадне след изборите през април

Всичко, което политиците могат да направят е да отложат фалита с няколко седмици, или в най-добрия случай с няколко месеца, коментира инвеститорът

18:57 | 21.02.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Гартман: Сделката с Гърция ще се разпадне след изборите през април

Сделката с гръцките кредитори ще се разпадне, след като през април в Атина бъде избрано ново правителство, прогнозира хедж фонд мениджърът Денис Гартман, цитиран от CNBC.

Въпреки че инвеститорите се надяваха, че споразумението ще доведе до успокояване на ситуацията в силно задлъжнялата балканска страна, Гартман посочва, че заложените цели, особено тези за понижаване на съотношението на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП), както и мерките за бюджетни икономии, имат малък шанс да бъдат изпълнени.

„Всичко, което политиците могат да направят е да отложат фалита с няколко седмици, или в най-добрия случай с няколко месеца“, пише Гартман в писмо до свои клиенти. „Гърция ще фалира, но вероятно не докато сегашното правителство е на власт“.

Рязкото понижение на минималната работна заплата, разходите за здравеопазване и пенсиите никога няма да бъдат приети от хората по гръцките улици, допълва той.

След два месеца гърците ще избират нов парламент и последните проучвания говорят за нарастваща популярност на левите партии, които се противопоставят на мерките за бюджетни икономии.

След изборите ще имаме ново правителство и никой не трябва да се съмнява, че първото му решение ще е да зачеркне всички споразумения, посочва той.

Гартман определи като комична заложената цел дълговата тежест на страната да бъде понижена до 120% от БВП до 2020 г., тъй като според него, изчисляването на подобен показател за следващите 8 години е невъзможно.

Ратифицирането на споразумението от всички европейски страни също е под въпрос. Анализатори на Nomura Securities се съмняват, че Финландия и Дания ще подкрепят сделката.

„Фактът, че споразумението е постигнато е положителен, тъй като то предотвратява един непосредствен и хаотичен фалит“, се казва в анализа на Nomura. „Въпреки това сделката тепърва предстои да бъде ратифицирана от парламентите на всички европейски страни, като съществуват определени рискове за гласуването във Финландия и Дания“.

Според Гартман обаче, рисковете са дори още по-сериозни.

Рецесията в Гърция скоро ще прерасне в депресия, тъй като страната  се опитва едновременно да възстанови конкурентоспособността си и да затегне фискалната дисциплина – нещо, което докарва гърците до „отчаяние“, изтъква Гартман. Те ненавиждат икономиите, които страните от еврозоната и особено Германия им налагат.

„Нещата се свеждат до това, че Гърция и Германия на практика са във война“, казва Гартман.

Той препоръчва на клиентите си да продават евро, което след обявяването на сделката поскъпна спрямо останалите глобални валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 12 години
Наскоро гледах "Зорба гъркът". Доста бедна картинка са били едно време сравнено с България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
...има ли още някой, който да повярва че маляките ще си зарежат узото и ще заработят като пчелички???..та те са свикнали след като си изпият узото и изядат мезето да трошат чаши и чиний в земята а ориенталският им девиз е: "по-добре гладен от колкото уморен"...щом никой, никога от прадедите им не е работил нека никой не се съмнява че кредиторите им ще пият по една студена вода и толкова...това си е направо класически отложен за по-удобен момент във времето фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Ironhorse
преди 12 години
Ейй много ги е страх от САЩ ако Европа дръпне напред.То не беше плюене, подводни камъни с укриването на дълга на Гърция чрез Голдман сакс и т.н.САЩ трябва да разберат едно:ако искат да продължават да са лидери на Света, трябва да се откажат от досегашната си политика за печатане на долара в гигантски мащаби.Никой не е прогресирал или избегнал фалит като е плащал дълг с нов дълг !Просто няма такъв вариант !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
И като зачеркне споразуменията пари отдека?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още