IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot и GM обсъждат европейски алианс

Съюзът обаче не означава сливане на двете компании и е малко вероятно да включва размяна на акции, пише FT

11:37 | 22.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Peugeot и GM обсъждат европейски алианс

PSA Peugeot Citroën и General Motors са в напреднала фаза на преговори за създаването на алианс за съвместно производство на коли и автомобилни части в Европа, съобщава Financial Times.

Партньорството, ако бъде осъществено, ще позволи на Peugeot и Opel/ Vauxhall (европейското подразделението на GM) съвместно да разработват двигатели, скоростни кутии и цели автомобили, които ще бъдат продавани под съответните марки -  Peugeot, Opel или Vauxhall, посочват запознати с преговорите източници на FT.

Двете компании все още не са подписали никакво първоначално споразумение, но разговорите продължават и сделката вероятно ще бъде обявена в началото на март, на автомобилното изложение в Женева.

Алиансът между Peugeot и GM не означава сливане на двете компании и е малко вероятно да включва размяна на акции. В опит да възстановят позициите си на европейския пазар, двете компании са водили разговори и с други свои конкуренти.

Преговорите се водят от няколко месеца, като Филип Верин, изпълнителният директор на Peugeot, посети седалището на GM в Детройт през януари.

Peugeot-Citroën и Opel/ Vauxhall на GM изпитват сериозни стратегически затруднения, тъй като секторът беше засегнат от пониженото търсене през последните тримесечия – тенденция, която стана причина за брутални ценови войни.

Миналата седмица Peugeot обяви загуби от основните си операции през втората половина на 2011 г. в размер на 497 млн. евро, както и разходи от 1,6 млрд. евро за изминалата година като цяло.

Също миналата седмица GM обяви, че през 2011 г. Opel е изгубил 747 млн. долара. Компанията посочва, че работи върху нова стратегия за понижаване на разходите – такава, която да отразява влошените условия на европейския пазар.

Алианс между Peugeot и Opel би бил стратегически уместен ход, тъй като заводите на Peugeot са предимно във Франция и Южна и Централна Европа, докато тези на Opel са в Германия и Северна Европа.

За разработката на някои двигатели и автомобили Peugeot се кооперира с няколко свои конкуренти като BMW, Mitsubishi Motors и Toyota. Досега обаче подобни партньорства са били ограничени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още