IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE и Eon се отказаха от строителството на АЕЦ в Англия

Заделените за Великобритания средства ще бъдат вложени в други проекти

22:54 | 29.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
RWE и Eon се отказаха от строителството на АЕЦ в Англия

Германските енергийни компании Eon и RWE се отказват от плановете си за изграждане на атомни електроцентрали във Великобритания. Основаното през 2009 г. съвместно  предприятие Horizon ще бъде продадено. RWE и Eon си осигуриха през 2009 г. след търг две площадки за нови електроцентрали. „Решението е взето след стратегическия преглед, който са извършили двете дружества-майки, RWE AG и E.ON AG независимо едно от друго", заяви RWE в четвъртък в Есен.

„Ние стигнахме до заключението, че инвестициите във възобновяеми източници, децентрализирано производство и енергийната ефективност са по-привлекателни", каза главният изпълнителен директор на Eon Джон Тайсен пред Handelsblatt. Не става въпрос за това, че в крайна сметка инвестицията няма да се изплати, а че концернът може да вложи предназначените за Великобритания средства в по-смислено начинание, подчертава Тайсен.

От основаването на Horizon рамковите условия са се променили решително, заяви и британското дъщерно дружество на RWE - npower. В следствие на икономическата криза капиталът за големите проекти станал оскъден. Това важи с пълна степен за новостроящи се ядрени централи, които имат дълъг период на одобрение. Ускореният отказ на Германия от ядрена енергетика допълнително е ограничил обхвата.

По собствени данни в момента Eon преследва само един проект за АЕЦ – във Финландия. „Eon там участва с миноритарен дял в консорциум“, заявява говорителят Йозеф Нейлс.   До този момент обаче няма решение за инвестициите там. Не било изключено Eon да се откаже и от този проект.

След отказа от английския проект пък RWE няма да участва в строителство на АЕЦ. За последно базираният в Есен концерн се отказа от подобни проекти в България и Румъния.

Във Великобритания Eon и RWE са големи доставчици на електроенергия благодарение на собствени електроцентрали. Двата концерна напредват и при строителството на офшорни вятърни паркове. Eon UK има 13 000 служители и снабдява с електричество 6 млн. домакинства и офиси с енергия. Бъдещите инвестиции ще са преди всичко в зелена енергия, децентрализирано енергоснабдяване и енергийна ефективност, съобщават още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
dmtk
преди 12 години
aristotelами току що са взели решение. Новината е от вчераhttp://***.bbc.co.uk/news/world-17546420
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
alphaomega
преди 12 години
Политическата пропаганда няма край, а българина глееееда тъпо, цъка с език и псува на майка политиците и целите им родове до девето коляно, след което отпива една голяма глътка от домашната сливовица и казва: "абе да сме живи и здрави а пък другото.............".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
aristotel
преди 12 години
Интересно КАК само статията излезе в момента когато тук се произнесоха за АЕЦ БЕЛЕНЕ :-))))) Да невероятно съвпадение. ЕДНО съавпадение МОЖЕ би Две е интересно, но ТРИ си е истинска КОНСПИРАЦИЯ. :-)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още