IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може да остане в рецесия и догодина

Страната набра 2,5 млрд. евро от аукциони на ДЦК, но загубите на испанския банков сектор могат да достигнат 260 млрд. евро

19:57 | 22.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания може да остане в рецесия и догодина

Късно вчера пък от базирания в Лондон Институт за международни финанси предупредиха, че при най-лошия разглеждан в момента сценарий загубите на испанските банки могат да достигнат 260 млрд. евро, като по-голямата част от тях ще дойдат от отпуснатите заеми за закупуване на недвижими имоти, съобщи CNBC.

В съобщението си от института изтъкват, че цените на испанските жилища ще продължат да се понижават, тъй като не са достигнали нивото на спад, регистрирано в Испания и САЩ.

Нивото на безработица от 24%, което е най-високото в еврозоната, само допринася допълнително за ускоряването на фалитите, твърдят анализаторите на института.

Като се има предвид, че резервите на испанските банки за покриване на загуби от кредити се оценяват на едва около 190 млрд. евро, недостигът се очаква да бъде над 50-60 млрд. евро, което ще наложи държавна подкрепа за по-малките институции, не разполагащи с необходимите собствени ресурси.

„Трите най-големи банки би трябвало да се справят с недостига на собствени ресурси, така че останалите капиталови изисквания в неблагоприятния сценарий могат да бъдат ограничени до 50-60 млрд. евро, или около 5% от брутния вътрешен продукт на страната“, подчертават от Института за международни финанси.

Данни от миналата седмица показаха, че лошите кредити в испанския банков сектор са нараснали до най-високото си ниво от 18 години. През март те са достигнали 148 млрд. евро, или 8,37%, спрямо 112 млрд. евро преди година.

В понеделник от международната рейтингова агенция Fitch обявиха, че ръстът в данните за просрочените заеми се дължи основно на промени в критериите за просрочие при банкови кредити след държавната намеса в по-слабите кредитни институции от типа на спестовните каси, познати в страната като „cajas“.

„Общо банките, които получиха някаква форма на държавна помощ, допринасят за около половината от ръста на просрочените заеми“, изтъкнаха от Fitch. Същевременно от агенцията предупредиха, че може да има нов ръст в данните за просрочия след независимия одит на портфейлите с недвижими имоти на испанските банки, който ще бъде извършен от Roland Berger и Oliver Wyman, като се очаква това да стане до няколко месеца.

Утре испанският министър на икономиката Луис де Гиндос ще докладва пред парламента по въпроса за частичната национализация на четвъртата по големина испанска банка Bankia, осъществена преди 2 седмици.

Според онлайн изданието на испанския вестник ABC, Bankia ще помоли за вливане на капитал в размер на 10 млрд. евро от испанския спасителен фонд FROB, който се подкрепя от държавата. Очаква се молбата да бъде отправена в близките дни, тъй като инвеститорите неспокойно очакват новия мениджърски състав на кредитната институция да разкрие подробен план за нейното преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още