IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може да остане в рецесия и догодина

Страната набра 2,5 млрд. евро от аукциони на ДЦК, но загубите на испанския банков сектор могат да достигнат 260 млрд. евро

19:57 | 22.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания може да остане в рецесия и догодина

Испанската икономика, която е четвърта по големина в еврозоната, няма да се възстанови през следващата година, докато финансирането от правителството и частния сектор остава затегнато, обявиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 0,8% през 2013 г. след свиване от 1,6% през настоящата, се посочва в 6-месечния доклад на организацията.

Оценката се различава доста от тази на Международния валутен фонд, чиито анализатори предвиждат свиване на испанската икономика с 1,8% през настоящата година и ръст от 0,1% през 2013 г.

Испанските разходи по заеманите суми от международните пазари скочиха с над 100 базисни пункта, откакто на 2 март премиерът на страната Мариано Рахой заяви, че страната няма да успее да се вмести в поставената цел за бюджетния дефицит.

„Допълнително увеличаване на премията за риск в доходността по испанските държавни облигации би увеличила разходите за финансиране на частния сектор и би задълбочила рецесията“, подчертават от ОИСР.

Частното потребление ще се понижи с 8% през 2013 г., а публичното – с 4,5%, вследствие на мерките за строги икономии и деливъриджа в частния сектор, добавят оттам.

Според анализаторите на организацията безработицата ще нарасне до 25,3%.

Те очакват правителството да не успее да постигне целта си за бюджетен дефицит за настоящата година в размер на 5,3% от брутния вътрешен продукт на страната с 0,1 процентни пункта и този от 3% за 2013 г. с 0,3 процентни пункта.

От ОИСР предвиждат публичният дълг на Испания да нарасне до 81,1% от БВП през тази година и до 84,1% от БВП през 2013 г., след като през миналата година бе едва 68,5% от БВП.

Междувременно днес испанското министерство на финансите емитира 3-месечи и 6-месечни съкровищни бонове за общо 2,53 млрд. евро, надхвърляйки минимално целта от 2,5 млрд. евро, съобщи MarketWatch.

От 3-месечните бонове бяха набрани 1,5 млрд. евро при средна доходност от 0,85% и презаписване от близо 4 пъти. На аукцион на ценни книжа с аналогичен матуритет през април доходността бе 0,6%, а презаписването – 7,6 пъти.

За 6-месечните съкровищни бонове бяха получени 1 млрд. евро при средна доходност от 1,74% и презаписване от 4,3 пъти. На аукцион през април за ценни книжа със същия срок на погасяване средната доходност бе 1,58%, а презаписването – 3,25 пъти.

Доходността по испанските базови 10-годишни облигации на вторичния пазар пък се понижи с 14 базисни пункта до 6,16%.

Последна актуализация: 05:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още