IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски ръководители предупреждават за разпадане на еврозоната

Ако изградим европейски фонд за гарантиране на депозити, банковата паника ще бъде избегната, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги

13:11 | 01.06.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) поиска предоставяне на общи гаранции за банковите депозити в еврозоната, изтъквайки, че Европа има нужда от нови инструменти, за да се справи с паниката в банковия сектор, съобщава Ройтерс.

Оли Рен, комисар за икономическата и финансова политика на Европейския съюз (ЕС), предупреди, че еврозоната може да се разпадне без прилагането на по-адекватни механизми за борба с кризата и по-строга фискална дисциплина.

Предупрежденията бяха направени в момент, когато задълбочаващите се опасения за испанския банков сектор и Гърция, понижиха еврото до рекордно ниски за последните 2 години нива и ускориха пренасочването на капитали към инвестиционни убежища като австрийските, френските и германските ДЦК.

Обезпокоени от критичното състояние на банковия сектор в страната, испанците са прехвърлили рекордно количество депозити към чуждестранни банки през март.

Изтичането на капитали преди национализирането на четвъртата по големина испанска банка Bankia е достигнало 66,2 млрд. евро.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова европейските лидери да изяснят визията си за еврото. Той предупреди, че централната банка не може да запълни вакуума, предизвикан от липсата на политическа инициатива.

„Ако изградим европейски фонд за гарантиране на депозити, банковата паника ще бъде избегната. Това ще означава, че клиентите на банките ще бъдат защитени“, казва Драги, призовавайки за обща европейска система за банков надзор.

Германия обаче не е склонна да харчи повече от парите на данъкоплатците си, за да подкрепя изпитващи затруднения партньори от еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел се въздържа от коментар по повод призивите за създаване на банков съюз, но обяви, че Европа трябва да е готова да обмисли всички опции за излизане от кризата.

„Съществуват интеграционни стъпки, които изискват промяна в договора за ЕС. Все още не сме на тази фаза, но темата определено не е табу“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
Митев. дай структуриан принципс годно ДФУ, че ставаш вече жалък като латерна едно и също.Тези глупости за златните пари дето ги разправяш само ти си ги вярваш май, по време на златния стандарт, а и при стоковите пари - пак е имало кризи тръгнал ми говори как кризата ще свърши след 24 часа. С тези банки и този частичен банков резерв, и в паладии да са парите все тази. Намери някой преводач и при баба мери, да я обучваш защо е толкова негодно нейното управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
Здравейте, г-н Митев,Това за което досадихте на участниците във форума, и дори станахте нарицателно име не е защото сте открили нещо. То си е ваше, публикувано е и никой не може да оспори правото ви на него. Не е дори това, че някои ви заподозряха в комерсиални цели.Проблемът е, че без да обясните нещо по-конкретно, с вас няма как да се води дебат, защото само вие си знаете за какво говорите. Всичките ви постове са празни за съдържание за нас, понеже както вие казахте, още не знаем щифрите, за да можем да се научим да смятаме.Попитах ви да дадете пример за нещо, което е ресурс М, няма отговор, попитах ви кое конкретно действие е грешката във финансовоте операции на Лоу, няма отговор.Та на този етап, докато влезете в учебниците по икономика, ние останалите ще разчитаме на знанията, които преподават по университетите, колкото и да са грешни.Но както знаете, "Истината е границата на нашето познание."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
(2) Здравейте aaba,(Продължение.)За да осъзнаете отговорът на Вашия въпрос, най-напред на Вас са необходими знания за Грешката на Джон Лоу.Знанията за Грешката на Джон Лоу са независими от тези за нейно прекратяване и за ГОДНО за Незлатни пари ДФУ.Днешната посока на обществено развитие е С грешката на Джон Лоу.За да е възможно прекратяване на сегашна криза първо е потребно промяна на посоката" и новата посока на обществено развитие да бъде Без грешката на Джон Лоу.Преди да се осъществи промяна на посока на развитие и усвояване на необходими нови знания е невъзможен разбираем отговор за път, стъпки и резултат.Знанията имат своя логична последователност и не може без такива за същността на Грешката на Джон Лоу да се разбере начинът на нейно прекратяване, защото не знаете какво се прекратява.Поради същата логична необходимост, Вие най-напред се запознахте с цифрите и след това се учихте да смятате.С поздравиИван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
(1) Здравейте aaba,Днес е налично НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансово управление (ДФУ).Хората сме жертви на тази държавна финансова грешка, която е особено важна причина за развитие на съвременна стопанска криза.При наличие на този държавен финансов недъг, стопанската ситуация е такава, че хората колкото повече се трудят толкова по-голяма криза се развива.Вие ме питате Как съответна теория да се реализира в практика и реално да е налично ГОДНО за Незлатни пари ДФУ? За да е разбираем отговора ми трябва да имаме взаимна разбираемост за:(1) Непригодност на ДФУ, спрямо стопанство с Незлатни пари. (Грешката на Джон Лоу и последици.)(2) Посока на обществено развитие.(3) Ползвани знания.(4) Пътят, по който ще се прави полезната промяна от непригодно към годно ДФУ. (5) Характеристиката на стъпките, които ще се правят, включително Как ДФУ ще стане годно за Незлатни пари?.(6) Резултат годно за Незлатни пари ДФУ.(Следва продължение.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Muller
преди 12 години
А еврото дало фира ми то се очакваше язък че изсякоха горите за да спасяват европейските банки пък после ми се правят на еколози и природозащитници циниците от Брюксел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Усещам, че Ванката ще е следващия лауреат с Нобелова награда. Ще получи и 1 млн. пригодни долари, като финансова награда. Златни или незлатни, долари ще са, пък после може да ги прави каквото поиска. Следващата стъпка ще е да го издигнем за министър на финансите, но не съм убеден дали ще приеме, защото ще има много други предложения, да оглави Световната банка, МВФ или ЕЦБ. Разбира се, понеже вече си контактува с Посолството на Германия, Бундесбанка също ще бъде заинтересован да го привлече като ценен кадър в света на икономиката и финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте dean.jordanov,Това за което пишете не е решаващ елемент за да е възможно пълноценно обществено развитие.Сега проблемът е, че живеем в условия на НЕПРИГОДНО за Незлатни пари ДФУ и при тези условия хората (включително Вие) сме жертви на държавна финансово грешка и колкото повече работим толкова по-голяма криза се развива.Представената зависимост е теоретично обоснована и практически доказана.Сега е най-важно да се прекрати Грешката на Джон Лоу за да е възможно пълноценно обществено развитие, защото при сегашни условия живеем в Капана на парите."Капанът на парите са стопански условия с Незлатни пари и запазен наследен начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за тези пари и подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза.В Капана на парите съществува зависимост между труд и криза: хората колкото повече се трудят да реализират добавена стойност толкова по-голям потенциал за криза се развива.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте 0pk,Истината е, че при дискусии, както отговарям на въпроси Защо толково много пъти представям държавната финансова грешка?, така и на подобно на Ваше обвинение, че не сте направили всичко което е във вашите възможности.Нима в българското финансово министерство не знаят за тази своя държавна финансова грешка, която развива потенциала на българската криза?Защо не я прекратяват не зависи от мен.Попитайте ги и ще се уверите, че не зависи от мое желание.Грешката на Джон Лоу не е проста държавна финансова грешка и фактът, че в продължение на 296 години не бе открита потвърждава това.Вие не сте точен, че се предлага лесно решение.Истината е, че се предлага вярно полезно решение за успешно прекратяване на сегашна стопанска криза.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
извадено от друга тема:Ванка, а ако хората живеят в пригодно ДФУ, обаче ги мързи да работят и живеят от държавни помощи или заеми от банки - това няма ли да доведе пак до криза? И то при годно ДФУ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
aaba
преди 12 години
Това, че не е годно, хубаво. Само дето до сега така и не разбрах като как да се направи по-годно. Много обичам като има теория, да има и практика. Има една поговорка - "И един тон теория не струва колкото 1 грам практика". Та много ми се иска да видя практически, точка по точка, как ще се реализира тази идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още