IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски ръководители предупреждават за разпадане на еврозоната

Ако изградим европейски фонд за гарантиране на депозити, банковата паника ще бъде избегната, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги

13:11 | 01.06.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) поиска предоставяне на общи гаранции за банковите депозити в еврозоната, изтъквайки, че Европа има нужда от нови инструменти, за да се справи с паниката в банковия сектор, съобщава Ройтерс.

Оли Рен, комисар за икономическата и финансова политика на Европейския съюз (ЕС), предупреди, че еврозоната може да се разпадне без прилагането на по-адекватни механизми за борба с кризата и по-строга фискална дисциплина.

Предупрежденията бяха направени в момент, когато задълбочаващите се опасения за испанския банков сектор и Гърция, понижиха еврото до рекордно ниски за последните 2 години нива и ускориха пренасочването на капитали към инвестиционни убежища като австрийските, френските и германските ДЦК.

Обезпокоени от критичното състояние на банковия сектор в страната, испанците са прехвърлили рекордно количество депозити към чуждестранни банки през март.

Изтичането на капитали преди национализирането на четвъртата по големина испанска банка Bankia е достигнало 66,2 млрд. евро.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова европейските лидери да изяснят визията си за еврото. Той предупреди, че централната банка не може да запълни вакуума, предизвикан от липсата на политическа инициатива.

„Ако изградим европейски фонд за гарантиране на депозити, банковата паника ще бъде избегната. Това ще означава, че клиентите на банките ще бъдат защитени“, казва Драги, призовавайки за обща европейска система за банков надзор.

Германия обаче не е склонна да харчи повече от парите на данъкоплатците си, за да подкрепя изпитващи затруднения партньори от еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел се въздържа от коментар по повод призивите за създаване на банков съюз, но обяви, че Европа трябва да е готова да обмисли всички опции за излизане от кризата.

„Съществуват интеграционни стъпки, които изискват промяна в договора за ЕС. Все още не сме на тази фаза, но темата определено не е табу“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте dean.jordanov,Лично чрез посолството на Германия в София и по други начини съм предоставял информация за резултатите от мои изследвания, които могат да се ползват.Вие сте свидетел каква е изненадата от тези резултати, тъй като досега никой в света не е правил такова изследване.Както Вие се изненадани от тази световна новост, така се изненадани и германците.Досега дори редакторите на investor.bg не смеят да направят публикация за тази световна новост.Защо?Навярно защото през 1716 г. зъ първи път в света е въведена непълноценна за полезно развитие на човешката цивилизация държавна финансова практика да се ползват Незлатни пари при запазено непригодно за тях старо, от време със Златни пари държавно финансово управление, което събитие по една или друга причина досега не е било обект на преценка и от много хора се приема за вечна даденост.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Очевидно е, че след като все още сме в стопанска криза, не сте направили всичко което е във вашите възможности. Считам, че е необходимо да информирате лично г-жа Меркел за лесното решение което предлагате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Иван Митев явно вярва че трябва да набива своето световно откритие само в канчетата на масите от пролетариата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Добре де ама уведоми ли някой за това? Не вярвам Меркел да чете форума на investor.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте 0pk,Правя това, което е в мои възможности.Разкритата причина за сегашна стопанска криза изненадва и най-добрите специалисти и трябва време да се осъзнае.За съответно сегашно европейско държавно финансово управление, само една от двете възможности е вярна: Същото е (1) годно или (2) непригодно за стопанство с евро.Моля, преценете: Досега никой специалист не е представил, че европейските държави ползват годно за евро държавно финансово управление, но въпреки това, много хора са изненадани от публикувани резултати от мои изследвания, че сегашното европейско ДФУ е НЕПРИГОДНО за евро и това е особено важна причина за развитие на стопанска криза.Аз представям резултати от мое изследване за верен отговор на въпроса: Наследеното от време със Златни пари съответно държавно финансово управление е годно или непригодно за качества на ползвано евро?.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
В момента е на заседателна среща с президента на ЕЦБ - Марио Драги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Господин Митев, писахте ли на А.Меркел за решението което предлагате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Еврозоната има трудности, защото е налично НЕПРИГОДНО за евро държавно финансово управление.До 24 часа време след преустановяване на сегашно непригодно за евро държавно поведение и ползване на ГОДНО за тези пари финансово управление - кризата в Еврозоната ще е прекратена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още