IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Излизането на Гърция от еврозоната застрашава съществуването на еврото

То ще засегне рейтингите на всички членки, особено на Кипър, Португалия, Ирландия, Италия и Испания, предупреждават от агенцията

17:05 | 09.06.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Излизането на Гърция от еврозоната застрашава съществуването на еврото

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service обяви, че излизането на Гърция от еврозоната може да заплаши съществуването на валутния съюз, съобщава Ройтерс. 

В допълнение, развитието на ситуацията в испанския банков сектор, която може да изисква европейска спасителна помощ, има негативно отражение върху кредитните рейтинги.

„Ако Гърция изостави еврото, поставяйки под заплаха цялата еврозона, ние ще трябва да преразгледаме рейтингите на всички държави от региона, включително и на тези с топ ААА рейтинг”, се казва в изявление на компанията.

Излизането на Гърция ще засегне особено рейтингите на Кипър, Португалия, Ирландия, Италия и Испания, предупреждават от агенцията.

От Moody's отбелязват, че банковата криза в Испания е до голяма степен специфична за страната и не представлява сериозна заплаха за останалите членки на еврозоната.

”Ролята на ЕЦБ да осигурява временна ликвидност не можа да тушира напрежението на капиталовите пазари в средносрочен план, както и досега не е могла”, изтъкват от агенцията.

„Временното облекчение, постигнато от ЕЦБ чрез дългосрочните нисколихвени кредити за банките, отшумя, докато заплахата пред достъпа на периферните страни от еврозоната до пазарите нараства”, се казва в доклада на Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Как да се шитнат като не знаят каква полза ги чака .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
Абе що ли ми се въртят, някакви глупости в главата. След като Испанците им одобриха около 100 милярда кредтина линия, и без рестиктвини мерки, че и реформи - някак си странно да вземат спечелят - Нова Демокрация, и да я оставят Гърция, и се дондуркат - Меркел вече го удря на популизма и като нищо може се е спекла от факта, че ако продължава така и се махнат, ще си замине от власт на идните избори - Гърците, ако сега не се шитнат, от ЕЗ тежко им след време - гъркините ще идват гледат болните и възрастните в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Туморът Гърция отдавна трябваше да е хирургически отстранен и сега вече никой нито да си спомня за него, нито да си помисля изобщо за подобно кръшкане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Тия *** от Мудис само наливат вода във водиницата на крайните гръцки комунисти - Дайте да изнудваме Европа да ни спасява на всяка цена, щото иначе много лошо за самите тях.Е, аз пък съм на мнение че е по-добре да се отреже болния крайник и да се спаси тялото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още