IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия също страда от проблемите в еврозоната

Германската икономика, която до този момент спасяваше еврозоната от по-сериозни проблеми, е на прага на сериозно забавяне, пише Financial Times

12:48 | 22.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Еврозоната е в капана на рецесията, която все по-сериозно засяга дори Германия, разкрива изследване, цитирано от Financial Times.

Индексът на мениджърските поръчки за 17-те страни от еврозоната през юни разкрива, че активността в частния сектор се свива със същия темп, както през май – най-бързият от 3 години насам.

Германската икономика, която до този момент спасяваше еврозоната от по-сериозни проблеми, е на прага на сериозно забавяне. Свиването е главно в производствения сектор – знак, че германският износ е засегнат от влошаващата се глобална обстановка.

„Забавянето набира инерция и се разпространява в региона“, предупреждава Крис Уилямсън, главен икономист на Markit, агенцията изготвила изследването. Данните предполагат, че компаниите „се готвят за влошаване на икономическите условия през следващите месеци“, допълва той. „Тази по-мрачна прогноза често се свързва с несигурността, породена от задълбочаващата се икономическа и политическа криза“.

Положителен момент все пак е възстановяването на индекса на мениджърските поръчки във Франция – факт, който изключва най-негативните сценарии за еврозоната.

Слабите макроикономически данни увеличават натиска върху политиците да предприемат нови мерки в подкрепа на растежа, както и вероятността Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи основните лихвени проценти на срещата си на 5 юли.

Беноа Кюре, член на борда на директорите на централната банка коментира за Financial Times, че „на последната среща на управителния съвет на ЕЦБ е бил повдигнат въпросът за евентуалното понижение на лихвите“. Той очаква темата да бъде обсъдена и на срещата на 5 юли.

Кюре обаче подчертава, че свалянето на лихвата „определено няма да реши фундаменталните проблеми“, пред които е изправена еврозоната.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната остана без промяна през първите 3 месеца на годината, благодарение на силното представяне на германската икономика. Въпреки това последните данни за индекса на мениджърските поръчки – приеман като непосредствен индикатор за тенденциите за растеж – има стойности, вещаещи рецесия от 0,6% през второто тримесечие, разкриват данни на Markit.

Германия е на път да приключи тримесечието с минимален икономически спад, посочва още агенцията.

До този момент ЕЦБ се придържа към прогнозата, че до края на годината еврозоната постепенно ще се възстанови, въпреки че президентът на банката Марио Драги предупреждава за „увеличаващи се рискове“ пред икономическата перспектива.

Петер Ван ден Хоут, икономист на ING в Брюксел изтъква, че „е очевидно, че чувствително възстановяване не може да бъде очаквано, докато бъдещето на еврозоната остава несигурно“.

Съставният индекс на мениджърските поръчки (PMI) за еврозоната, проследяващ производството и услугите, е на най-ниското си ниво от юни 2009 г. Когато този показател е под 50 пункта, бизнес активността отслабва.

За Германия общият PMI през юни се понижи до 48,5 пункта от 49,3 пункта през май.

Компонентът на индекса, проследяващ единствено производството обаче, се е понижил до рекордно ниските за последните 3 години 44,7 пункта от 45,2 пункта през май.

За Франция общият индекс през юни се е повишил до 46,7 от 44,6 – най-високото за последните 3 месеца ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
И що закъсва Германия, нали изнасяше инвестиционни стоки (машини, оборудване) в целия свят и кризата в еврозоната нямаше да и се отрази? Ми като нямат пари хората южноевропейските държави, ще се купува Фиат, Сеат, щото то и еврото е пътник. Лири и песети ще са евтини валути и стоките ще са наполовина по евтини от аналогичните немски продавани в нови дойчемарки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Просто нямаше как да хвърчи напред при толкова камъни закачени отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още