IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Схинас: Проблемът на Европа е, че всички нарушиха правилата

Трябва да се намери политическа воля за общи действия, в противен случай рискуваме радикализиране на настроенията, смята членът на Съвета по европейски политики

13:13 | 26.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
М. Схинас: Проблемът на Европа е, че всички нарушиха правилата

Основният проблем на Европейския съюз е, че почти всички страни нарушиха заложените правила за бюджетна политика. Това заяви Маргаритис Схинас, заместник-председател на Съвета по европейски политики към председателя на Европейската комисия, по време на конференция в София.

Това, което се случи в еврозоната, не е трудно за обяснения – бе създаден монетарен съюз, който въведе обща валута, но не и обща икономическа политика. През първите десет години от съществуването му ситуацията се развиваше добре заради цялостния икономически възход. Когато обаче ситуацията се влоши, проблемите станаха видими, обясни Схинас.

Ситуацията в момента е изключително сложна, защото едновременно се действа в две направления – трябва да се потуши огънят в периферията на еврозоната, докато едновременно с това се изгражда нова архитектура на еврозоната. Развитие в тази насока се очаква от предстоящата в края на седмицата среща на върха в ЕС.

Според Схинас отговорът на настоящите проблеми трябва да се търси в три направления. На първо място това е фискалната консолидация на политиките на отделните страни, на второ - провеждането на ключови реформи и на трето - преследването на таргетирани инвестиции.

Немислимо е стратегията за противодействие на кризата да се базира само на едно от тези направления. Трябва да е ясно, че те трябва да бъдат част от общ инструмент, с който да се противодейства на проблемите, категоричен е Схинас.

Неговото мнение е, че всяка програма за растеж трябва да стартира в отделните държави, които трябва да изградят своите стратегии за привличане на правилните инвестиции, които да отключат потенциала за ръст.

Наличието на пари само по себе си не е достатъчно, за да се постигне растеж. Необходимо е да се проведат структурни реформи в образование, транспорт, инфраструктура и по този начин да се привлекат инвеститори.

В тази насока Схинас е на мнение, че в момента Европа не използва оптимално предимствата на общия пазар. Причината е, че има твърде много „черни дупки“, където не са извършени реформи и където все още няма свободен пазар. Като такива той посочи дигиталната икономика, електронната търговия, транспорта и логистиката, енергийния пазар.

Отстраняването на „черните дупки“ е по-лесната крачка, смята Схинас. Също толкова важно, но и може би най-трудното за постигане според него е гарантирането на достатъчна политическа легитимност на действията, предприемани на ниво ЕС.

Формирането на обща политическа воля ще е ключово за бъдещето на съюза, тъй като ако не може да бъде намерена такава, то значително ще се увеличи рискът от радикални настроения, протекционизъм и възпрепятстване на сътрудничеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Ако правилата са , за да бъдат нарушавани , значи всичко е точно.Тотална непредсказуемост .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Мда, политиката е основната пречка. Икономика има, и пари има, ама няма правила на които всички да са съгласни.Затова нещата буксуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още