IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните щатски ДЦК достигна историческо дъно

Нивото от 1,411% годишно не е регистрирано от началото на ... XIX век, посочва Ройтерс

16:38 | 23.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Доходността по 10-годишните щатски ДЦК достигна историческо дъно

Цената на 10-годишните американски облигации пое устремно нагоре, изпращайки доходността по тях на рекордно дъно, след като нарасналите опасения за способността на Испания да се справи без спасителна помощ накараха инвеститорите да потърсят спасителни убежища с фиксиран доход, съобщи Ройтерс.

Доходността по 10-годишните облигации достигна 1,411% годишно, което е най-ниското ѝ ниво от началото на ... XIX век, сочат данни на Ройтерс.

През уикенда испанската област Мурсия обяви, че ще потърси помощта на централното правителство на страната, а медиите съобщиха, че половин дузина областни управи са готови да последват примера на Валенсия, която в петък обяви първа, че ще иска подкрепа.

Увеличиха се и притесненията дали Гърция ще успее да се задържи на повърхността, след като премиерът на страната Андонис Самарас заяви вчера, че страната се намира в Голяма депресия, подобна на онази от 30-те години на ХХ век.

В петък Европейската централна банка обяви, че гръцките държавни облигации няма да могат да бъдат предоставяни от банките като гаранция по теглените от тях кредити от финансовата институция, считано от 25 юли.

„Лесно е да се схване, че положението в Европа не е добро, и това дърпа доходността надолу. Оттук нататък до голяма степен посоката на пазара ще зависи от макроикономическите данни от САЩ“, заяви Томоаки Шишидо, анализатор за ценни книжа с фиксиран доход в Nomura Securities.

Всеки признак, че забавянето на американската икономика се стабилизира и устоява на ефектите от кредитната буря в Европа, ще намали шансовете за допълнителни стимули от страна на американския Федерален резерв, което единствено може да спре понижаването на доходността, твърдят пазарни стратези.

Председателят на Фед Бен Бернанке вече многократно заяви, че централната банка остава в готовност за действие, ако това е необходимо, но до момента се въздържа от посочване на конкретни стъпки.

Инвеститорите очакват Фед евентуално да реши до предприеме или трети кръг на изкупуване на облигации, или да понижи лихвите, които плаща на банките за допълнителните им резерви. Очакванията последното да се случи тласнаха доходността по двугодишните американски облигации под нивото от 0,2% годишно за пръв път от септември насам. Тя падна до 0,1975%, преди да се вдигне отново до 0,218%.

„При тези нива на доходност е трудно точно сега да се мисли за продажба на американски държавни облигации“, заяви мениджър в областта на ценните книжа с фиксиран доход в японска попечителска банка в Токио. Очаква се това търсене да подкрепи аукционите на американското министерство на финансите през тази седмица, добави той.

За тази седмица министерството предвижда емисии на 2-годишни, 5-годишни и 7-годишни облигации на обща стойност 99 млрд. долара, като началото ще бъде поставено утре с 2-годишни облигации на стойност 35 млрд. долара.

Доходността по 30-годишните американски облигации достигна 2,841% годишно в сравнение с 2,541% годишно в края на сесията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още