IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Barclays скочи, банката се извинява за скандала с LIBOR

Подразделението за инвестиционно банкиране се е справило по-добре от повечето си конкуренти през второто тримесечие

12:41 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Barclays скочи, банката се извинява за скандала с LIBOR

Британската банка Barclays Plc обеща да възстанови накърненото си реноме от участието в скандала за манипулиране на Лондонския междубанков лихвен процент LIBOR, разтърсил банковата индустрия, след като надхвърли предварителните прогнози за печалба за полугодието с резултат от над 4 млрд. паунда, съобщи Ройтерс.

„Съжаляваме за проблемите, появили се през последните седмици, и разбираме, че сме разочаровали нашите потребители и акционери“, заяви подалият оставка председател на борда на директорите на банката Маркъс Аджайъс, който в момента временно изпълнява длъжността на главен изпълнителен директор след оттеглянето на Боб Даймънд от поста.

„Убеден съм, че можем и ще възстановим накърнената репутация на нашия бизнес в техните очи“, добави Аджайъс. Той потвърди отново ангажимента за осигуряване на възвръщаемост от 13% на акция.

От банката посочиха, че не е регистриран отлив на клиенти и че представянето ѝ през юли се очертава като по-добро от миналогодишното.

Barclays търси нови главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите заради оттеглянето на титулярите на постовете след споразумението за плащане на 290 млн. паунда глоби на регулаторните органи във Великобритания и САЩ за манипулирането на LIBOR, което доведе до критики към нейната корпоративна култура и степен на поемане на риск.

Инвеститорите желаят поне един от двата поста да бъде зает от чужденец, за да проведе основно преструктуриране. Бившият банкер в американската банка J.P. Morgan Бил Уинтърс е фаворит за главен изпълнителен директор, а бившият британски правителствен секретар Гас О`Донъл – за председател на борда на директорите, съобщават източници от бранша и британски медии.

Банката обяви същинска печалба преди данъчно облагане от 4,2 млрд. паунда за първите 6 месеца на годината, което представлява ръст от 13% на годишна база, надхвърляйки очакванията на анализаторите за 3,8 млрд. паунда.

От кредитната институция обявиха, че очакват да изплатят компенсации на стойност до 450 млн. паунда на клиенти, заблудени за хеджиращи продукти за дребния бизнес, но че сумата се базира на предварителни оценки и крайната стойност остава неизвестна.

Подразделението за инвестиционно банкиране се е справило по-добре от повечето си конкуренти през трудното второ тримесечие с приходи от 3 млрд. паунда, което представлява ръст от 5% на годишна база, но спад от 12% спрямо първото тримесечие.

Barclays прави преглед на всички структурни части в подразделението, а скандалът с LIBOR само е усилил призивите за свиване на бизнеса, съобщават източници, запознати с развитието на нещата.

Счетоводната печалба на банката се е понижила със 71% до 759 млн. паунда, след отчитане на глобата и промяната в стойността на дълга ѝ. Акциите на кредитната институция поскъпват с 4% на борсата в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още