IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките, замесени в манипулирането на LIBOR, обмислят общо споразумение

Нито една от замесените в разследването банки не желае да изтърпи сама негативната реакция на обществеността, пише Ройтерс

10:57 | 20.07.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Банките, замесени в манипулирането на LIBOR, обмислят общо споразумение

Група от няколко кредитни институции, които са разследвани във връзка със скандала за манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент (LIBOR), се опитват да постигнат по-скоро общо споразумение с регулаторните органи, отколкото да изтърпят враждебната реакция на политиците и обществеността по примера на британската банка Barclays, заявиха източници на Ройтерс от банковите кръгове.

Обсъжданията са предварителни и не е ясно дали регулаторните органи ще се съгласят изобщо на подобен подход. Налице са обаче силни стимули за кредитните институции да влязат в общи преговори.

Barclays първа изчисти проблема чрез плащането на глоба на стойност 290 млн. паунда, но главният ѝ изпълнителен директор Боб Даймънд внезапно напусна само седмица след обявяване на споразумението, поддавайки се на публичния натиск и в опит да запази накърнената репутация на банката.

Източниците на Ройтерс твърдят, че нито една от замесените в разследването банки не желае да бъде следващата в това отношение, тъй като се опасяват от същото враждебно отношение на политиците и обществеността.

Първоначално обсъжданията за групово споразумение са били предприети преди действията на Barclays, а след това са били ускорени. Източниците обаче не посочват имена на кредитни институции.

Над 10 банки са разследвани около скандала, включително Citigroup, HSBC, Deutsche Bank и JPMorgan Chase, но всички те са отказали коментар по въпроса пред Ройтерс.

Групово споразумение би се понравило на регулаторните органи, тъй като те ще могат да съобщят числа, които ще влязат веднага в заглавията, показвайки същевременно, че пипат здраво при нарушения в сектора, заяви банкер, пожелал да остане анонимен.

Основното препятствие пред подобно групово споразумение е колебанието на част от инвестиционните банки да действат съвместно в трескавата обстановка около разследването.

Преговорите и пазарлъците може да отнемат известно време и изобщо не е сигурно, че ще се стигне до приемливо за всички решение, посочи банкерът.

Фактът, че всяка банка трябва да уговори споразумение с различни регулаторни органи и че обвиненията варират сериозно в отделните случаи, също понижава силно шансовете за успех, заяви източник от разследвана банка.

Дори обаче банките да постигнат групово споразумение, те ще споделят само поетите задължения, но не и негативното отношение на обществеността, което ще е индивидуално във всеки един случай.

Макар че Barclays получи „отстъпка“ от 30% по глобата, която трябва да плати, заради пълното си сътрудничество с властите, тя понесе много по-сериозни щети чрез загубата на ръководството си и публичното опозоряване.

Анализатори преценяват, че скандалът може да струва между 20 млрд. долара и 40 млрд. долара на сектора, който все още се мъчи да изплува от последиците от финансовата криза през периода 2007-2009 г., тенденцията към икономическо забавяне в Европа и САЩ и нарастващите регулаторни изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
Да ама въпросните индекси (LIBOR; EURIBOR) се изплозват като база за изчисляване на лихвите по потребителските кредити!Напр. LIBOR + наценка или EURIBOR + надценка.А проблема с използването на такива индекси е че могат да бъдат манипулирани и всъщност всички тези писъци за въвеждане на ОПЛ задължителен за всички Банки целят точно това да се въведе индекс който политиците да могат да манипулират в своя изгода!Скандалът с LIBOR-a доказва и една друга моя теза - че банките печелят повече при по-ниски лихвени равнища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
george353
преди 11 години
Абе STGEORGE, за какво говориш бе човек? Става въпрос за междубанкови кредити, не за потребителски. Коя банка ще ти отпусне кредит на 0.87% лихва? В Щатите е почти 0%, но за кредити от Федералния Резерв към JP Morgan например. А не че населението може да тегли кредити на 0%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
STGEORGE
преди 11 години
Чесно казано този скандал с Либора ми дойде не като дюшеш а като 2 седмици!Години наред разни разбрали-недорабрали твърдят че Банките ограбват хората с безумно високите си лихвени проценти! При опит да им се обясни че Банките печелят много повече от ниските лихви почват да те гледат като теле препасло с люцерна!СЕГА ИЗВЕДНЪЖ СЕ ОКАЗА ЧЕ ГРУПА БАНКИ СА МАНИПУЛИРАЛИ LIBOR-А ТАКА ЧЕ ДА ИМА ПО-НИСКИ ЛИХВИ !!!!!!!КОГАТО ЛИХВИТЕ СА ВИСОКИ РЕВЕТЕ ЧЕ СА ВИСОКИ И ВИ ОБИРАТ!КОГАТО ЛИХВИТЕ СА НИСКИ ПАК РЕВЕТЕ ЧЕ СА НИСКИ И ПАК ВИ ОБИРАТ!Е, КЪВ ГО ИСКАТЕ (лихвеният %) ТОГАВА ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
А може би не е зле да научиш разликата м/ду Борсови спекулации и Банкова дейност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Всъщност, учудват ли ви? С години банките /в света, като цяло, тези просто са попаднали на фокус/ провеждат куха политика, базирана на измами, манипулации, натиск /с легални и не толкова легални средства/, в резултат на всичко, се вихри криза на паричната система...и вие искате СЕГА те да си признаят?Хайде, стига, до кога ще бъдем деца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Още през 2007 година спрях да следя Форекс и да участвам в такива сделки.На няколко пъти бях свидетел на необикновени неща и за това приключих.Пазара на фючърси, опции и т.н. е пълна измама !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Горките! Лъжата и измамата са водещи принципи в работата на финансовите институции. Единствено гледат да си намалят глобите. Същевременно надзора трябва да си затваря очите за да не ги фалират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още