IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Драги за политиката на ЕЦБ са били разкрити неправомерно

Изтичането на информацията от европейски депутати е в пълен разрез с принципите за конфиденциалност, заяви шефът на икономическата комисия към ЕП

20:49 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жан-Пол Гузе, член на Комисията за икономическа и монетарна политика към Европейския парламент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Пол Гузе, член на Комисията за икономическа и монетарна политика към Европейския парламент. Снимка: Ройтерс

Европейските парламентаристи рискуват да развалят отношенията си с Европейската централна банка (ЕЦБ), след като разкриха детайли от конфиденциален брифинг с президента на финансовата институция Марио Драги, съобщава Bloomberg.

Членове на Комисията за икономическа и монетарна политика към парламента бяха порицани от Шарън Бауелс, председател на комисията, за това че са изнесли конфиденциална информация малко след срещата на Драги в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.

Драги е участвал в среща на комисията, на която е обсъждано бъдещето на еврото и плановете за създаване на банков съюз в общността.

Изтичането на информацията „е в пълен разрез с принципите за конфиденциалност“, заяви Бауелс. „Това ще се отрази на репутацията на парламента“, допълва тя.

Еврото се повиши спрямо долара след коментари на Жан-Пол Гузе, член на комисията, че Драги е заявил на срещата, че не вижда нищо нередно в това ЕЦБ да изкупува ДЦК на страни от еврозоната с матуритет до 3 години.

В последствие Гузе направи изявление, че Драги не е коментирал евентуална интервенция на ЕЦБ на облигационите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още