IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консорциумът Шах Дениз ІІ иска да влезе в проектната компания за Набуко

Окончателният изход от преговорите между двата консорциума може да се очаква в началото на следващата година

18:28 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Консорциумът Шах Дениз ІІ иска да влезе в проектната компания за Набуко

Консорциумът Шах Дениз ІІ води преговори, за да вземе дял в консорциума Набуко, който ще изгради първия газопровод, пренасящ азерски газ до Европа, съобщи министърът на икономиката и енергетиката на Австрия Райнхолд Митерленер, цитиран от Ройтерс.

„Водим много конкретни разговори“, коментира той по време на пресконференция на енергийните министри на държавите-партньори в проекта.

Консорциумът Шах Дениз ІІ вече подписа сделка за конкурента на Набуко – Трансадриатическия газопровод (ТАР), затова изходът на преговорите е от жизненоважно значение за бъдещето на тръбата, която ще минава и през България.

Доставката на азерски газ за Европа се очаква да започне през 2018 г., посочва информационната агенция.

Окончателното решение за евентуално споразумение между консорциума Шах Дениз ІІ и международната проектна компания за тръбопровода може да се очаква през първото тримесечие на следващата година, обясни Райнхолд Митерленер.

По време на пресконференцията еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че европейските власти са твърдо решени газовият коридор да бъде открит.

От австрийската компания OMV, която е партньор в консорциума Набуко, коментираха, че са открити към още участници в обединението.

В момента Европейският съюз получава около една четвърт от необходимия природен газ от Русия, най-вече чрез тръбопроводите на територията на Украйна. Преди няколко години Русия прекъсна доставките през Украйна заради спор за условията по новия договор за доставка и транзит на синьо гориво, заради което милиони европейски домакинства останаха на студено посред зимата, а хиляди училища и производствени предприятия затвориха врати.

От българска страна освен енергийния ни министър Делян Добрев, на срещата присъства и премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че интерконекторната връзка между България и Турция може да стане част от Набуко, но при условие, че страната ни получи финансова подкрепа за изграждането й. В противен случай газовата връзка с Турция ще бъде построена с инвестиция в размер на около 100 млн. лева от Булгартрансгаз и ще се ползва „за аварийни нужди“, по думите на премиера, цитиран от БТА.

Борисов е подчертал, че за България и за Европа като цяло проектът е жизненоважен, затова той очаква реални действия за реализирането му преди 2018 г.

На днешната среща енергийните министри на държавите-участнички в консорциума Набуко беше приета и декларация за подкрепа на проектогазопровода.

В документа се потвърждава политическата подкрепа за тръбопровода и се окуражава присъединяването на консорциума Шах Дениз ІІ към международната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още