IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел демонстрира подкрепа за Гърция по време на визитата си в Атина

Германският канцлер подчерта, че страната е извървяла дълъг път и че прогресът се усеща с всеки изминал ден, но пътят няма да е лесен

18:13 | 09.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел обеща подкрепа за Гърция по време на първата си визита в Атина след началото на европейската дългова криза преди близо три години, съобщава BBC.

Меркел заяви, че Гърция е постигнала прогрес при овладяването на огромния си външен дълг, но и че „пътят остава труден“. Според анализатори визитата на германския канцлер е знак за подкрепа за оставането на Гърция в еврозоната.

Хиляди гърци, които обвиняват Берлин за наложените на страната болезнени бюджетни икономии, протестират в Атина. Гръцката полиция трябваше да използва сълзотворен газ срещу хвърлящи камъни демонстранти.

Гръцката столица е сцена на най-мащабната операция по сигурност за последното десетилетие, в която участват над 7 хил. полицаи. Днес протестите в центъра на Атина са забранени. Въпреки това хиляди демонстранти нарушиха забраната, скандирайки „Не на четвъртия райх“.

Визитата се осъществява в момент, когато гръцкото правителство се опитва да прокара допълнителни бюджетни съкращения в размер на 13 млрд. евро, за да получи следващия транш по спасителната си програма.

Въпреки че Германия осигурява по-голямата част от помощта за балканската страна, повечето гърци обвиняват германския канцлер за драстичните съкращения, на които са подложени.

На пресконференция с гръцкия си колега Андонис Самарас Меркел призна, че „много хора в Гърция страдат“ като резултат от финансовата криза и мерките за бюджетни икономии. Тя обаче подчертава, че „страната е извървяла дълъг път“ и че „прогресът се усеща с всеки изминал ден“.

В понеделник председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер увеличи натиска върху Гърция, призовавайки гръцкото правителство да докаже, че може да приложи планираните реформи „най-късно до 18 октомври“, за да получи следващия транш от спасителния пакет в размер на 31,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
Ironhorse
преди 11 години
Мисля Чърчил го беше казал от сорта:"Това, че сме осъдили някого на смърт, не ни дава право да се държим с него неуважително !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Важно е да се запази добрия тон и приятелските взаимоотнишения , особено след това което вероятно ще последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
PETRONATOR
преди 11 години
Хахаха, ми мнооо ясно. Никой няма да каже " кораба потъва".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още