IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в Испания продължава и през третото тримесечие

Данните са малко по-добри от очакваното, но обръщането на негативната тенденция си остава мираж, коментира икономист

20:59 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рецесията в Испания продължава и през третото тримесечие

Рецесията в Испания е продължила и през трето тримесечие, а инфлацията остава висока през октомври, показват предварителните данни на местната статистика, цитирани от Financial Times.

БВП на страната се е свил с 0,3% през изминалото тримесечие спрямо предходното, което е спад в пето поредно тримесечие. Експресните оценки показаха понижение от 0,4%. На годишна база спадът на БВП за третото тримесечие е 1,6%. 

"Цифрите са малко по-добри от очакванията за свиване на икономиката с 0,4%, но обръщането на негативната тенденция си остава мираж", коментира Естефания Понте, икономист в мадридската брокерска компания Cortal Consors. 

”Данните не означават, че икономиката се справя по-добре от очакваното, а че просто домакинствата са изтеглили напред някои покупки преди влизането в сила на повишения ДДС (от 1 септември – бел. ред.)”, допълва тя.

Същевременно потребителските цени в Испания (по хармонизираната методология на ЕС) през октомври са нараснали с 3,5% на годишна база (без промяна спрямо септември), надвишавайки прогнозата на Ройтерс за ръст от 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още