IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи рейтингите на Каталуния и още четири испански региона

Решението на агенцията е продиктувано от влошаването на ликвидността в балансите им и поради зависимостта от краткосрочно финансиране

11:35 | 23.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Демонстранти в Барселона искат независимост за Каталуния, 27 септември 2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстранти в Барселона искат независимост за Каталуния, 27 септември 2012 г. Снимка: Ройтерс

Седмица, след като реши да запази инвестиционния рейтинг на Испания, Moody’s Investors Service понижи рейтингите на Каталуния и още четири испански провинции, съобщава Bloomberg.

Рейтингът на Каталуния, където на изборите на 25 ноември вероятно ще се реши дали провинцията ще поиска независимост от Испания, беше понижен с две степени до Ba3 от Ba1. Каталуния генерира една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания.

Рейтингът на Екстрамадура беше понижен до Ba1 от Baa3, този на Андалусия - до Ba2 от Baa3, на Кастилия ла Манча - до Ba3 от Ba2, а на Мурсия - до Ba3 от Ba1. 

Решението на Moody’s да понижи рейтингите на регионите „е продиктувано от влошаването на ликвидността в балансите им, както става ясно от състоянието на резервите им през септември 2012 г., както и поради зависимостта на провинциалните правителства от краткосрочно финансиране“, се посочва в изявление на агенцията.

Moody’s изтъква също, че през настоящото тримесечие Каталуния, Андалусия и Мурсия трябва да изплатят значителни суми по достигащи матуритет дългове.

Рейтингите на страната на Баските, Съвета на провинция Биская, Мадрид, Кастилия и Леон, Галисия и Валенсия остават без промяна.

Преди седмица Moody’s запази кредитния рейтинг на Испания на ниво Baa3 – най-ниското инвестиционно ниво – аргументирайки се с хипотезата, че рискът страната да загуби достъп до облигационните пазари е намалял поради обещанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) да направи всичко, за да защити еврото.

За разлика от Кипър, Португалия, Ирландия и Гърция, Испания успя да запази инвестиционния си рейтинг. Standard and Poor’s постави негативна перспектива пред BBB- рейтинга на правителството в Мадрид, докато оценката на Fitch е BBB.

В началото на месеца шести испански автономен район обяви, че ще поиска финансова помощ от спасителния фонд, създаден от централното правителство - Канарските острови се нуждаят от 757 милиона евро помощ.

Преди Канарските острови помощ от спасителния фонд на испанската държава, влязъл в действие през септември, поискаха КаталунияВаленсия,АндалусияКастилия-Ла Манча и Мурсия. Те се нуждаят съответно от 5 милиарда евро, 4,5 милиарда евро, 4,9 милиарда евро, 848 милиона евро и 527 милиона евро.

Общата сума възлиза на над 16 милиарда евро, но правителството вече увери, че спасителният фонд ще разполага с 18 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още