IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може да прекара месеци, обмисляйки дали иска помощ

Финансовото положение на страната и относително ограниченият пазарен натиск ще отложат подаването на молбата, считат анализатори в Bank of America/Merrill Lynch

17:25 | 18.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Испания може да прекара месеци, обмисляйки дали иска помощ

Проблемите на Испания бяха обсъждани толкова интензивно, че възможността иберийската държава да стане първата от еврозоната, подала молба за спасителна помощ – нещо немислимо преди кризата – получи широко доверие, пише в свой коментар в CNBC Кейтрин Бойл.

След подобряването на пазарните условия през последните седмици обаче страната може да прекара месеци, обмисляйки дали да поиска помощта, предупреждават икономисти и анализатори.

„Вероятно те усещат, че нямат нужда от ново споразумение. Ако погледнете пазарите в момента, няма нов пристъп на напрежение и обикновено когато изтръгвате нещо от политиците, това е станало, защото пазарите са ги принудили“, заяви Джейн Фоли, старши валутен стратег в Rabobank. „Испанският премиер има нужда от натиск, такъв няма, така че се намираме в тази „ничия земя“, добави тя.

Дълговите проблеми на Испания дори не са в официалния дневен ред на срещата на високо равнище на лидерите на Европейския съюз, която започва днес в Брюксел.

Анализатори в Bank of America/Merrill Lynch твърдят, че финансовото положение на Испания и „относително ограниченият“ пазарен натиск ще отложат незабавното подаване на молбата за спасителна помощ, макар все още да смятат, че в определен момент на страната ще се наложи да го направи, вероятно в края на тази или началото на следващата година.

Напрежението в банковия сектор остава притеснително, като през август лошите кредити нараснаха до 10,5% от всички, сочат публикувани днес данни на испанската централна банка.

От друга страна Испания е покрила около 90% от нуждите си от финансиране за годината, а данъчните приходи за септември би трябвало да нараснат след повишението на ДДС.

Икономическите показатели за третото тримесечие до момента бяха по-добри, отколкото се надяваха мнозина, като индустриалното производство е нараснало средно с 1,3% за юли и август в сравнение с резултата за второто тримесечие.

Правителството може би иска да отложи подаването на молбата заради изборите в отделните области, насрочени за 21 октомври и 25 ноември. А и Германия, която в момента се явява ковчежникът на еврозоната, има свои причини да отлага поредна скъпоструваща спасителна помощ колкото е възможно по-дълго, тъй като догодина и там предстоят национални и местни избори.

От друга страна обаче се увеличават притесненията, че Испания няма да успее да изпълни поставената цел за бюджетен дефицит от 6,3% за 2012 г.

На проведения днес аукцион на испански държавни ценни книжа реализацията се оказа по-висока от очакваната, а средната доходност по емисиите с матуритет през 2015, 2016 и 2022 г. падна до 5,46% при 5,67% на аукцион през миналия месец, оставайки и под средната за годината от 5,91%.

Доходността по държавните облигации, която някога бе относително пренебрегван пазарен показател, излезе на преден план по време на продължаващата дългова криза в еврозоната.

Сравнително силното представяне на испанските ДЦК бе подпомогнато от възхваляваните планове на Европейската централна банка за понижаване на доходността в страните от периферията на еврозоната, които обаче не са недвусмислено положителни.

„Спадът в доходността по испанските облигации от края на юли отразява най-вече обещанието да се направи „каквото е нужно“, за да бъде запазено еврото, а покупките на облигации да станат неограничени. Ако тези действия не получат материализация, при това в забележими обеми, смятаме, че доходността по облигациите отново рязко ще се повиши“, пише в своя бележка Джонатан Лойнс, главен икономист за Европа в Capital Economics, визирайки изказване на президента на ЕЦБ Марио Драги.

Това е и дилемата, пред която са изправени трейдърите, които бяха обезсърчени да продават испански облигации след обявата на ЕЦБ за покупката им.

„По някакъв начин ние сме в положение от типа „Параграф 22", смята Фоли. „Какъв е смисълът да продавате испански облигации, ако знаете, че всяко действие ще доведе до включването на ЕЦБ и ще понижи стойността на вашите активи?“, пита риторично тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Население на Испания > Население на България. Кредити взети като сума Испания>България. Не всичко се смята и решава с проценти. Процента като относително число може да значи много, а може и да значи нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
yuma
преди 11 години
"като през август лошите кредити нараснаха до 10,5% от всички"А къде е нашата "СТАБИЛНА" система с 20% и повече лоши кредити??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още