IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евалд Новотни: Испания може и да има време, но Гърция няма

Предоставянето на правомощия на еврокомисар за националните бюджети е по-реалистично за еврозоната, отколкото за ЕС, смята членът на УС на ЕЦБ

16:08 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Евалд Новотни: Испания може и да има време, но Гърция няма

Испания може и да си позволи лукса да отлага молбата си за спасително финансиране, но графикът на Гърция е по-спешен, смята членът на управителния съвет на Европейската централна банка Евалд Новотни, цитиран от CNBC.

Новотни повтори схващането си, че Испания не се нуждае от незабавна помощ, и добави, че не е изненада, че страната отлага подаването на молбата за кредит.

Спасителната помощ за Испания „е решение, което трябва да бъде взето от испанското правителство“, каза той. „Доколкото виждам тя не е необходима, след като правителството е напълно финансирано до края на годината“, обоснова се членът на УС на ЕЦБ.

Премиерът на страната Мариано Рахой продължава да отрича, че тя ще поиска прилагането на предложената от ЕЦБ програма за изкупуване на държавни облигации, наречена „Директни монетарни транзакции“ (Outright Monetary Transactions – OMT), тъй като това означава да се съгласи с изпълнението на строги условия.

„Ако поискате прилагането на OMT, това е програма с много строги условия, но докато не сте в нея, не изпълнявате такива условия. Мога да приема, че това е един от аспектите, които испанското правителство има предвид“, посочи Новотни, който е и управител на Австрийската централна банка.

Той остава оптимист за испанската икономика, въпреки че един от всеки четирима испанци е безработен, продажбите на дребно намаляват драматично на годишна база вследствие на повишаването на ДДС, а данни от тази сутрин показаха, че брутният вътрешен продукт на страната се свива за пето поредно тримесечие.

Според него е трудно да се каже кога и дали Испания ще подаде молба за прилагането на схемата за изкупуване на държавни облигации, за да понижи доходността по държавните ценни книжа.

„Икономическата перспектива се подобрява, финансовата – също. Никой не може да направи сериозна прогноза за 2013 г. От моя гледна точка напълно разбирам, че правителството иска да запази известна гъвкавост“, смята управителят на Австрийската централна банка.

Той обаче не е толкова оптимистично настроен за краткосрочната перспектива пред Гърция с аргумента за нарастващо усещане, че трябва да бъде открито финансиране за страната до средата на ноември.

Появилите се напоследък спекулации за подготвяно ново преструктуриране на гръцкия дълг, което трябва този път да засегне в по-голяма степен публичните кредитори, бяха отхвърлени вчера от говорител на германското правителство. От ЕЦБ също обявиха, че не се подготвят да поемат загуби по вложенията си в гръцки дълг.

По думите на Новотни решението за каквито и да било загуби на ЕЦБ би било „политическо“. „ЕЦБ има правила и трябва да ги следва. Решението, което трябва да бъде взето, е политическо и трябва да добавя, че то трябва да бъде взето по-скоро. Гърция ще има нужда от ново финансиране до средата на ноември и не разполагаме с много време за обсъждания“, категоричен бе той.

Членът на УС на ЕЦБ е съгласен по принцип с предложението за предоставяне на правомощия на европейски комисар да налага вето на бюджетите на отделните страни, което наскоро бе подновено от германския канцлер Ангела Меркел и подкрепено от президента на ЕЦБ Марио Драги, но изтъкна, че е необходима и обществена подкрепа чрез референдуми и сериозна политическа подготовка.

„Смятам, че то е доста смислено“, отбеляза той, но добави, че ще бъде много трудно подобно предложение да бъде реализирано във всички държави-членки на Европейския съюз. „Погледнато от практическата страна обаче всички трябва да осъзнаят, че най-вероятно повечето подобни предложения ще изискват промяна на договорите, което не е лесно осъществимо в ЕС в момента. Знаем, че по въпроса има различни мнения, особено ако се сетим за приятелите ни от Великобритания“, подчерта Новотни.

Според него подобни правомощия биха могли да бъдат предоставени по-скоро за еврозоната, отколкото за ЕС като цяло. „Ако става дума за еврозоната, виждам реална перспектива за подобно развитие. Но ако се замислим за ЕС като цяло, нещата изглеждат малко по-трудни. Реалистично не бих посмял да дам срокове за подобен процес“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още