IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Тройката“ приключи преговорите с Гърция за реформата на трудовия пазар

Според източници от министерството на труда Гърция е постигнала най-доброто възможно споразумение, макар да счита отстъпките от кредиторите за недостатъчни

16:09 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
„Тройката“ приключи преговорите с Гърция за реформата на трудовия пазар

„Тройката“ международни кредитори официално приключи преговорите с Гърция за реформата на трудовото законодателство, съобщи ИТАР-ТАСС.

Постигнатите споразумения трябва да бъдат утвърдени от депутатите в гръцкия парламент, макар да се очаква и една от партиите в управляващата коалиция да гласува против приемането им.

Атинската информационна агенция ANA съобщи, че представители на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка се уведомили в неделя вечерта гръцкия министър на труда и социалното осигуряване Янис Вруцис, че „приключват“ обсъждането по проблемите на трудовия пазар.

По данни на източници от министерството „в контекста на преговорите по тези въпроси Гърция е постигнала най-доброто възможно споразумение“. Двете страни са направили взаимни отстъпки, макар Гърция според съобщенията да ги смята за недостатъчни.

Говорителят на коалицията на Демократичните леви сили Андреас Пападопулос заяви, че не знае как ще гласуват депутатите от политическата сила, когато промените в трудовото законодателство бъдат приемани в парламента на страната, но че коалицията е против реформите, заложени в тях. „Има още време за преговори, ако бъдат провеждани на високо ниво“, каза Пападопулос.

Коалицията на левите партии, водена от Фотис Кувелис, не е в състояние самостоятелно да провали приемането на поправките, тъй като останалите две партии в управляващата коалиция – Нова демокрация на премиера Андонис Самарас и оглавяваната от Евангелос Венизелос ПАСОК – разполагат с мнозинство от 160 депутати. Очаква се гласуването в парламента да се проведе на 11 ноември.

От приемането на реформите, които са част от мерките за икономии на 13,9 млрд. евро през следващите 2 години, зависи отпускането на поредния транш от кредиторите на стойност 31,5 млрд. евро, без който Гърция може да изпадне в неплатежоспособност още през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още