IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият дълг може да стигне 136% от БВП през 2020 г. при оптимистичен сценарий

Нуждата от допълнително финансиране за страната пък може да възлезе на 30 млрд. евро, разкрива предварителен доклад преди срещата на Еврогрупата

12:42 | 26.10.12 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцки банкови служители протестират срещу планирани промени в условията за пенсиониране. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцки банкови служители протестират срещу планирани промени в условията за пенсиониране. Снимка: Ройтерс

Гръцкият дълг ще надхвърли заложените за 2020 г. нива от 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, се казва в предварителен доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от CNBC.

Атина трябва да извърши допълнителни реформи преди да й бъде отпуснат нов транш от спасителната програма.

Пасажи от предварителния доклад на МВФ са представени на Работната група към Еврогрупата (EWG), в която участват заместник финансовите министри на страните от еврозоната. EWG подготвя срещите на финансовите министри от еврозоната.

„Ясно е, че Гърция изостава от поетите ангажименти и няма да понижи дъговото си бреме до 120% от БВП през 2020 г., както беше предвидено. По-скоро дълговете на страната ще достигнат 136% от БВП, при това при крайно оптимистичен сценарий, при който Атина разполага с базов бюджетен излишък, икономиката отново нараства, а приватизацията се е случила“, коментира пожелал анонимност представител на еврозоната.

„Ще са необходими допълнителни мерки освен сега заложените 89“, коментира източникът на CNBC, визирайки списък от вече договорени реформи, които трябва да бъдат приети преди поредният транш по спасителната програма за страната да бъде изплатен.

Освен разчетите за динамиката на гръцкия дълг представителите на МВФ, Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитват да калкулират и колко точно ще са допълнителните средства, необходими на Атина, ако крайният срок за достигане на базов бюджетен излишък от 4,5% бъде разсрочен до 2016 г. от 2014 г. понастоящем. Първоначалната дата беше договорена през февруари.

Базовият или първичен излишък или дефицит представлява бюджетният баланс преди разходите на правителството за обслужване на дълга.

„Необходимостта от допълнително финансиране за Гърция се оценява на около 30 млрд. евро“, коментира източникът на CNBC след срещата на EWG.

Различните оценки за тази сума варират между 13 млрд. и 30 млрд. евро. В четвъртък друг официален източник коментира, че необходимите средства са между 16 млрд. и 20 млрд. евро.

Освен допълнителното финансиране, друга пречка пред двугодишната отсрочка е опозицията на някои партии от управляващата коалиция в Атина, които се противопоставят на либерализирането на трудовия пазар в страната – нещо абсолютно задължително според кредиторите. 

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви пред местния парламент в сряда, че двугодишната отсрочка за Гърция вече е гарантирана. Няколко високопоставени представители от еврозоната обаче, включително президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и германският финансов министър Волфганг Шойбле, заявиха, че не са чували за подобно развитие.

Ако споразумение с Атина бъде постигнато навреме, решението за отпускане на допълнителни средства може да бъде взето на следващата среща на финансовите министри от еврозоната на 12 ноември.

Всичко за дълговете на Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
Мави 1984-1987 България се превръща в нетен вносител на храни и фуражи , като за това заема над 1 млрд. долара . Причината : много лоши последователни реколти и опасност от продоволствена криза . Така че - принципно си прав , глад не е имало но за сметка на това борчовете са пораснали доста .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Mavi не си прав. Извинявам се, че поста ми беше малко омешен. Купоните които визирах мисля, че бяха по времето на Луканов. Бяха след 89 и лично помня как се редях на опашка с платняната торбичка и купон в рака за хляб. Аз живея в Русе и помня магазина празен. Ама абсолютно празен - даже троха нямаше на рафта. А Русе тогава не беше малък град, за разлика от сега - малко по-голямо село с 4 мола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
И никога не съм бил червен! Не понасям груби политически манипулации и откровени лъжи! Имам достатъчно лични впечатления от комунизма половината ми клас играе в Таралежите се раждат без бодли (3-ти А кл. от 122 ОУ през 1968 г.). Живеехме точно така, както се вижда на филма! Имаше много простотии при соца, но глад НИКОГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Пичове, не ставайте смешни! В България, освен няколко години след войната, никога не е имало недостиг на хранителни продукти, не ли пък пшеница! Дори лукановите и виденовите кризи се оказаха най-обикновена спекула с укриване по складовете на стоки с цел политически или икономически дивиденти! Виждал съм какви ли не видове купони, които си бяха разни форми на някакви местни екстри. Баба ми и дядо ми на село не купуваха хляб и сирене вземаха ги с купони като рента от имотите, които им бяха взели в ТКЗС-то!. Много предприятия имаха вътрешни допълнителни стимули за храни и облекла, които също се раздаваха във вид на разни хартийки. В този смисъл съм виждал купони и в Дюпон Германия.Облигациите на народната власт не знам как са били продавани, но баща ми си взе парите от последните през 1972 г. Някъде четох, че в световен мащаб има падежирали и непотърсени облигации за над половин трлн. $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
rover
преди 11 години
Mavi Goz, аз ще ти кажа кога се купуваше хляб с купони у нас. През 60те лично аз съм се редил за хляб с купони. Едната година бяха едни бели квадратчета, другата - зелени. Режеха се с ножица. ако си на път - хляб няма. И не бъркам тези купони с онези, които даваха на селяните живеещи в града, да си вземат хляб от специалните фурни.Онова, което си написал за заемите, е връх на ...хайде да не ставам Веско2. Насилствено са вземали парите на хората. А после всички онези бонове се изпозагубиха, нямаха никаква стойност, а и кой можеше да следи тиражите във вестниците. Впрочем аз на майтап веднъж написах за тези заеми, като отправих апел към патриотичното у всеки от нас.Да си червен е диагноза, ама не му е мястото в този сайт да ги дискутираме тези въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Приятел, това с купоните от гъ^за ли си го изрови? Би ли споделил кога и какви продукти си си купувал с купони по времето на комунизма?По-долу писах за един момент непосредствено след войната, когато цяла Европа в била в руини и в България, както и в Германия, Полша и даже Франция основни храни са се раздавали с купони. В България купонната система продължава 3 години - до 1950 г.Моля не пишете откровени простотии! Дори през "лукановата" зима напъните на софийския кмет Каракачанов да пуска някакви купони се приеха с хумор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз се съмнявам, че толкова лесно ще си дадат парите Гърците на държавата. Едно време комунистите са имали силни лостове с които да репресират народа. Аз съм скептичен, че гърка след толкова орязвания от страна на държавата, ще е настроен да налива пари в облигации. Манталитет - балкански.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Мави това съм го чел, както и доста други страни са го приложили този облигационен заем, една Япония е типичен пример. Проблема е че гърците, взимат но не връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Веско, моля ти се кажи точно къде съм защитава това което пишеш!? Второ, малък си и видимо имаш редица пропуски. Ако си мислиш че живееш в демокрация то сериозно си се объркал - БГ е далече от демокрация и е далече от свободен пазар - това е благодарение на власт имащите за последните 22 години. Ако си мислиш че в Гърция е демокрация и свободен пазар то ти си далече от истината, по долното ми мнение като дойде истинския момент те да фалират много жестоко ще ги удари. Защото да държиш активи деноминирани в национална валута която има 0-ва стойност не е нивко богатството. Писах ти какво стане в БГ 97 след БСП-то БГ от страна с големи спестявания на глава на човек в света остана с нищо. Заплатите стана по 3-4 долара. Това е реален фалит Гърците те първа ще се запознаят какво е демокрация и свободен пазар, защото до сега го кара на социалистически лъжи и храчове. Ако не може проумееш какво ти говорим, то не ти е мястото тук, върни се като прочетеш книги и придобиеш опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Не е толкова виновно момчето. Виновна е западналата образователна система, както и морала на родителите му. Не съм чел скоро учебници по история, обаче предполагам, че събитията не са развити там след 89-та. Той няма реална представа какво е ставало периода 90-00, както и преди 89. Може би не е чувал за купонната система, когато в "богатия социализъм" не можеше да си купиш хляб с пари. Основни продукти се продаваха с купони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още