IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият дълг може да стигне 136% от БВП през 2020 г. при оптимистичен сценарий

Нуждата от допълнително финансиране за страната пък може да възлезе на 30 млрд. евро, разкрива предварителен доклад преди срещата на Еврогрупата

12:42 | 26.10.12 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцки банкови служители протестират срещу планирани промени в условията за пенсиониране. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцки банкови служители протестират срещу планирани промени в условията за пенсиониране. Снимка: Ройтерс

Гръцкият дълг ще надхвърли заложените за 2020 г. нива от 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, се казва в предварителен доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от CNBC.

Атина трябва да извърши допълнителни реформи преди да й бъде отпуснат нов транш от спасителната програма.

Пасажи от предварителния доклад на МВФ са представени на Работната група към Еврогрупата (EWG), в която участват заместник финансовите министри на страните от еврозоната. EWG подготвя срещите на финансовите министри от еврозоната.

„Ясно е, че Гърция изостава от поетите ангажименти и няма да понижи дъговото си бреме до 120% от БВП през 2020 г., както беше предвидено. По-скоро дълговете на страната ще достигнат 136% от БВП, при това при крайно оптимистичен сценарий, при който Атина разполага с базов бюджетен излишък, икономиката отново нараства, а приватизацията се е случила“, коментира пожелал анонимност представител на еврозоната.

„Ще са необходими допълнителни мерки освен сега заложените 89“, коментира източникът на CNBC, визирайки списък от вече договорени реформи, които трябва да бъдат приети преди поредният транш по спасителната програма за страната да бъде изплатен.

Освен разчетите за динамиката на гръцкия дълг представителите на МВФ, Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитват да калкулират и колко точно ще са допълнителните средства, необходими на Атина, ако крайният срок за достигане на базов бюджетен излишък от 4,5% бъде разсрочен до 2016 г. от 2014 г. понастоящем. Първоначалната дата беше договорена през февруари.

Базовият или първичен излишък или дефицит представлява бюджетният баланс преди разходите на правителството за обслужване на дълга.

„Необходимостта от допълнително финансиране за Гърция се оценява на около 30 млрд. евро“, коментира източникът на CNBC след срещата на EWG.

Различните оценки за тази сума варират между 13 млрд. и 30 млрд. евро. В четвъртък друг официален източник коментира, че необходимите средства са между 16 млрд. и 20 млрд. евро.

Освен допълнителното финансиране, друга пречка пред двугодишната отсрочка е опозицията на някои партии от управляващата коалиция в Атина, които се противопоставят на либерализирането на трудовия пазар в страната – нещо абсолютно задължително според кредиторите. 

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви пред местния парламент в сряда, че двугодишната отсрочка за Гърция вече е гарантирана. Няколко високопоставени представители от еврозоната обаче, включително президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и германският финансов министър Волфганг Шойбле, заявиха, че не са чували за подобно развитие.

Ако споразумение с Атина бъде постигнато навреме, решението за отпускане на допълнителни средства може да бъде взето на следващата среща на финансовите министри от еврозоната на 12 ноември.

Всичко за дълговете на Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Ама няма за какво да ни дават по телевизията. Стойте си мирно там в София и продължавайте да се радвате на поредното ново кръстовище или линия на метрото. Продължавайте да подпирате *** на Борисов и най-смело да заявявате 'Ние сме с най-ниския дълг, най-ниските данъци, с 32млрд. депозити- най-стабилни сме в тая криза". Давайте в същия дух и след няколко години няма и да има кой да ви слуша глупостите, защото грамотното население ще се е изнесло извън тая пумия, в която такива като тебе превърнаха България. "Разбирачи, икономисти, финансисти"-"пълно' е явно с такива в столицата. Затова и сме на това дередже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
А и Весо като настане Видов ден за гърците, се моли да не се качат на власт новите фашисти, че тогава ще я втасаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 11 години
Ами като не твърдиш, тогава де се вписваш? Че и даваш епитети и обяснение гледал съм ТВ :D Все едно аз да кажа как на баба ти как се отглежда картофи, като никога не съм сял :DКва БГ кви пет лева. Говорим за Гърция. Май много си се промил от приятели и близки за икономиката като цяло. Питай вашите ти обяснят като си ходил още прав под масата какво стана в БГ и как една заплата беше 3-4 долара и ще разбереш какво означава фалит на държава.Тогава всички имаха пари в банките са апартаменти по 15-20к може си купиш голям апартамент и как за 1 година от тези пари нищо не можеше си купиш.А като искаш теория, която е практика и искаш си наясно - чети за Австрийската икон. мисъл. Чети преди да пишеш заучени БСП-ски фрази - by the way любимото ти БСП ни докара до фалит Както и Социалистите ги докараха до фалит гърците. *** го разбери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Ей Веско, *** тая световна конспирация ще те умори тебе друже. А и както виждаш нас не ни дават по телевизията... *** те хората за това са писали книжки, да четем, да се образоваме. Съветвам те и ти да отвориш някоя. И когато колегата "Нострадамус" (демек колегата по-долу) като се случи всичко това, аз ще пия скъпо гръцко узо за по 3 лева в хола пред телевизора и ще казвам "Аз на вас казах ли ви че така ще стане" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Много български телевизии гледаш! Аз не твърдя, че съм икономист. Но такива, които го твърдят- от тях само скапани теории, друго не можеш да чуеш. В България написаното в книгите не важи, друже. Трябва реален поглед над нащата. И малко мисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 11 години
Весо, не се заблуждавай този стандарт дето го имат е фиктивен и ако ги оставят на самотек много бързо ще загубят всички облаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
FINTA
преди 11 години
Не Веско, не го разбрах! Виж колегата needtoknowmore доста добре ни го е обяснил. А дано го разбереш и ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 11 години
Брей ти за 1 месец голям икономист стана - имаш ли си понятие тези близо 20 милярда дефицит дето имат ако фалират колко ще трябва срежат само за да го балансират?! А от там насетне това какъв чудовищно негативен ефект води на страна като Гърция, в която д-вния сектор е почти половината от БВП. Ще ги извадят от ЕЗ ще върнат драхмата и ще почнат да печат да поркиват дефицитие и се разплащат това до такава инфлация ще даде както ги знаем какви са че ще дойде момента да разпродават острови и се вържат към някоя валута само и само за да оцелят. Стой и гледай Гърците те първа ще осъзнанят какво е банкрут - тези 2 години, което им се случи е нищо спрямо рязането на 30-40% от заплати, субсидии, пенсии и т.н само да вържат икономиката - справка БГ 97 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Vesko94
преди 11 години
И да фалират, и да напуснат Еврозоната- пак ще са по-добре от нас. Още ли не го разбрахте това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
space-man
преди 11 години
Гърция ще фалира когато се разберат инвестиционните банки, кой какво ще получи от гръцката икономика. До тогава европейските данъкоплатци ще наливат средства и ще плащат, а Дянков ще обяснява колко им е зле на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още