IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият дълг може да стигне 136% от БВП през 2020 г. при оптимистичен сценарий

Нуждата от допълнително финансиране за страната пък може да възлезе на 30 млрд. евро, разкрива предварителен доклад преди срещата на Еврогрупата

12:42 | 26.10.12 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцки банкови служители протестират срещу планирани промени в условията за пенсиониране. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцки банкови служители протестират срещу планирани промени в условията за пенсиониране. Снимка: Ройтерс

Гръцкият дълг ще надхвърли заложените за 2020 г. нива от 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, се казва в предварителен доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от CNBC.

Атина трябва да извърши допълнителни реформи преди да й бъде отпуснат нов транш от спасителната програма.

Пасажи от предварителния доклад на МВФ са представени на Работната група към Еврогрупата (EWG), в която участват заместник финансовите министри на страните от еврозоната. EWG подготвя срещите на финансовите министри от еврозоната.

„Ясно е, че Гърция изостава от поетите ангажименти и няма да понижи дъговото си бреме до 120% от БВП през 2020 г., както беше предвидено. По-скоро дълговете на страната ще достигнат 136% от БВП, при това при крайно оптимистичен сценарий, при който Атина разполага с базов бюджетен излишък, икономиката отново нараства, а приватизацията се е случила“, коментира пожелал анонимност представител на еврозоната.

„Ще са необходими допълнителни мерки освен сега заложените 89“, коментира източникът на CNBC, визирайки списък от вече договорени реформи, които трябва да бъдат приети преди поредният транш по спасителната програма за страната да бъде изплатен.

Освен разчетите за динамиката на гръцкия дълг представителите на МВФ, Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитват да калкулират и колко точно ще са допълнителните средства, необходими на Атина, ако крайният срок за достигане на базов бюджетен излишък от 4,5% бъде разсрочен до 2016 г. от 2014 г. понастоящем. Първоначалната дата беше договорена през февруари.

Базовият или първичен излишък или дефицит представлява бюджетният баланс преди разходите на правителството за обслужване на дълга.

„Необходимостта от допълнително финансиране за Гърция се оценява на около 30 млрд. евро“, коментира източникът на CNBC след срещата на EWG.

Различните оценки за тази сума варират между 13 млрд. и 30 млрд. евро. В четвъртък друг официален източник коментира, че необходимите средства са между 16 млрд. и 20 млрд. евро.

Освен допълнителното финансиране, друга пречка пред двугодишната отсрочка е опозицията на някои партии от управляващата коалиция в Атина, които се противопоставят на либерализирането на трудовия пазар в страната – нещо абсолютно задължително според кредиторите. 

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви пред местния парламент в сряда, че двугодишната отсрочка за Гърция вече е гарантирана. Няколко високопоставени представители от еврозоната обаче, включително президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и германският финансов министър Волфганг Шойбле, заявиха, че не са чували за подобно развитие.

Ако споразумение с Атина бъде постигнато навреме, решението за отпускане на допълнителни средства може да бъде взето на следващата среща на финансовите министри от еврозоната на 12 ноември.

Всичко за дълговете на Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Вече съм го писал и пак ще го напиша: Гърция разполага с повече от 200 млрд. евро жив кеш във вид на депозити в гръцки банки! Според най-сдържани оценки поне още 100 млрд. в чужбина, по афшорки и под дюшеци. Това се знае от кредиторите и съответно едва ли някой допуска, че на някой му пука за гръцкия народ.Иначе за феновете на приказките за фалитите, до които комунистите са докарвали България, ще спомена един интересен факт: безспорно най-тежко е било положението на икономиката и финансите ни непосредствено след ВСВ - победени и окупирани, наказани с тежки репарации от победителите, липса на сериозна индустрия и СС, хазната празна! Като съветска окупационна зона сме извън финансовите пазари на запада. Тогава комунистите търсят ресурс отвътре - облигационен заем от населението. Хората масово купуват държавни облигации със заплатите си и към 1956 г. икономиката вече диша. Падежът на последните облигации беше в началото на 70-те години.Това може да направи и гръцкото правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Още ли не сте го заличили този?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Бан- това е най-лесното. Така ли се защитава демокрацията- с банове? Всеки има право на глас и НИКОЙ не може да му отнеме това право. Извинявай много, но как да нарече човек @needtoknowmore, който е склонен да защитити неграмотността, бедността, корупцията, хаоса? Приятелю? Извинявай ама.... Омръзна ми от такива като него, които не виждат по-далеч от носа си и пишат без да мислят по форумите. Но какво се занимавам. Утрешният ден, когато няма да ги има бодалите от провинцията да работят за жълти стотинки, тогава ще ви видим. Да не стане пак като 97-***? Да ревете пред парламента и да си трошите главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Няма ли кой да ну дрънне един бан на този, който нарича непознатите простаци.Веско, *** в някой спортен форум Там се пишат такива неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
FINTA
преди 11 години
A мен още повече ме боли, че тея които идват след нас са още по-неграмотни и некадърни! А те как биха оправили държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Бих отишъл навсякъде извън България. Но преди всичко съм българин и като такъв ме боли да гледам как едни простаци, които не знаят и една дума на чужд език- да ни управляват. Те не могат семейства да създадат, пак тръгнали дължава да оправят. И на всичкото отгоре населението на София, което трябва да е най-грамотно, най- демократично, ако щеш- държи една мутра на власт. Е за тва ме боли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Aбе Веско, хвани се пресели в Гърция! Обетованата земя е само на някакви си 50 километра от вас. Ето ти си човек с бъдеще - млад, знаещ, можещ. Ще направих страхотна кариера там. Ние тук ще си се радваме на кръстовищата по кварталите, какво друго ни е останало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
А ти се научи да пишеш и мислиш. Би ти помогнало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Веско, освен икономика да вземеш четеш и история няма да е зле.И по полека с просташките изказвания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
Абе ***! Да не би моите родители да са виновни за фалита ни от 97-***. Виновни са "демократите", които слагате в парламента да ни упрвавляват- ето тези ни доведоха до фалита. Много бързо от социалисти се превърнахте в демократи! Започнахте да разбирате от и демокрация, и от капитализъм, брей.....Смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още