IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е свила дефицита на централното правителство до 4,4% от БВП

По-високият ДДС увеличи приходите в хазната и позволи на премиера Рахой да отложи искането на международна финансова помощ

10:51 | 31.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заместник финансовият министър на Испания Марта Фернандес Курас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заместник финансовият министър на Испания Марта Фернандес Курас. Снимка: Ройтерс

Правителството в Мадрид е свило бюджетния си дефицит през септември, след като по-високият данък добавена стойност (ДДС) увеличи приходите в хазната и позволи на премиера Мариано Рахой да отложи решението да поиска международна финансова помощ, съобщава CNBC.

За деветмесечието дефицитът на централното правителство се е понижил до 4,39% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в сравнение с 4,77% за първите осем месеца на годината.

През септември приходите от ДДС нараснаха с 11,9% спрямо същия период на миналата година, посочва заместник финансовият министър на Испания Марта Фернандес Курас.

„Последните данни ни карат да сме оптимистични за изпълнението на заложените цели“, коментира Курас. „Дефицитът на централното правителство е под контрол“.

Въпреки че Мадрид подчертава, че бюджетният баланс е в рамките на предвидения, Рахой изпитва трудности при контрола на разходите на регионалните правителства, както и при заделянето на средства за покриване на нарастващите социални разходи.

Испанският премиер иска да изпълни обещанието си през тази година да ограничи общия дефицит в публичния сектор до 6,3% от БВП.

Той обаче е изправен пред нарастващ натиск да потърси подкрепата на европейските си партньори, за да позволи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне да изкупува испански ДЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nelva
преди 11 години
Това добре, а безработицата?Колко апартаменти притежават банките?Народеца се тъпче по роднини,за радост на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още