IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Turkish Airlines и Lufthansa се издигат на еднаква височина

Според Financial Times Deutschland двете авиокомпании планират комбинирана собственост

12:55 | 06.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Turkish Airlines и Lufthansa се издигат на еднаква височина

За първи път от 18 години насам агенцията за кредитен рейтинг Fitch оцени държавния дълг на Турция с инвестиционен рейтинг. Поздравления за Турция, но и за рейтинговата агенция, която реши повече да не си затваря очите пред икономическата реалност на тази регионална икономическа сила, пише Financial Times Deutschland.

И едновременно с тази новина се появи нова – за преговори между Lufthansa и Turkish Airlines за по-тясно сътрудничество, което би могло да бъде подкрепено и от комбинирана собственост. Потенциална сделка между авикомпаниите е по-изненадващата и символична новина и показва по един много ясен начин колко фундаментално са се променили икономическите съотношения на силите.

Само преди години обмяната на кодове и членството в общия съюз Star Alliance бе максимумът, който Lufthansa можеше да даде на партньора си от Босфора. Както и смесено дружество за общия ваканционен превозвач Sunexpress. Но комбинирана собственост между Lufthansa и Turkish Airlines изглеждаше абсолютна химера. Твърде дълго Turkish Airlines задържа етикета на една ненадеждна, неефективна държавна авиокомпания.

Сега обаче една от най-подценяваните авиокомпании намери проницателни партньори в германския концерн. В бранша вече се заговори, че Turkish Airlines от няколко години пише история на успеха. Такава, която би могла да застраши полета на все по-добре развиващите се арабски компании и дори на самата Lufthansa.

А Turkish Airlines би получила в замяна достъп до една от най-добре развитите мрежи в Европа, както и солиден партньор от висшата лига. Но турците същевременно няма да бъдат третирани просто като младши партньор.

Разговорите касаят нови съвместни дружества. Подобно на сътрудничеството си с United Airlines и японската авиокомпания ANA сега германците искат да летят съвместно с турците по основни дестинации и да поделят приходите от тази дейност. Това ще повиши икономическата ефективност. Освен това Lufthansa ще предложи на Turkish Airlines по-тясно сътрудничество с дъщерните компании Lufthansa Technik, Lufthansa IT и кетъринг компанията LSG Sky Chefs.

Германците бързо разбраха, че без силен партньор в региона ще загубят битката с компаниите от Залива. С Turkish Airlines Lufthansa би могла да придобие платформа за конкуриране в Близкия и Средния Изток и в Мала Азия – пазар на бъдещето, където досега активни са преди всичко държавните авиокомпании на държавите от Залива. Освен това Lufthansa би била по-близко до огромния роден пазар на 75 млн. турци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
ОТ БЪЛГЕРИАН ЕЙР ТРЯБВА ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ТРУДНО ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ АКО ИМАМЕ ЗА СЪСЕД ТАКАВА МОЩНА АВИКОМПАНИЯ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ПО ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО КАКТО С ТЮРКИШ ЕЙРЛАЙНС ТАКА И СЪС ЛУФТХАНЗА НО И СЕГА НЕ Е КЪСНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още