IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондацията на Алфред Нобел ще търси доходност чрез хедж фондове

Спрямо 2007 г. фондът е изгубил 18% от стойността си, което е причина наградите през 2012 г. да бъдат намалени с 20%

09:37 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ларс Хейкенстен, изпълнителен директор на Nobel Foundation. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ларс Хейкенстен, изпълнителен директор на Nobel Foundation. Снимка: Ройтерс

Nobel Foundation, чийто награди тази година бяха с 20% по-малки от миналогодишните, планира да увеличи инвестициите си в хедж фондове, за да постигне по-добра възвращаемост и да възстанови наградата до оригиналния й размер, съобщава Bloomberg.

„Според нашия анализ, ако направим това, може да спечелим повече, поемайки по-малко рискове“, казва Ларс Хейкенстен, изпълнителен директор на Nobel Foundation в Стокхолм. „Ако успеем да изберем хедж фондове, на които можем да имаме доверие, тогава ще имаме по-добра възвращаемост за рисковете, които поемаме. Фондът вероятно не трябва да инвестира изцяло на облигационните пазари“, допълва той.

Nobel Foundation, която е създадена през 1900 г. по инициатива на шведския индустриалец Алфред Нобел, за да раздава ежегодни награди в областта на физиката, химията, медицината, опазването на мира и литературата, тази година сви размера на предоставяните суми за първи път от 1949 г. Решението е взето след слабото представяне на фонда през последното десетилетие, влошено допълнително от глобалната финансова криза.

В края на 2011 г. фондацията е разполагала с портфейл в размер на 2,97 млрд. крони (448 млн. долара), което е с 18% по-малко, отколкото през 2007 г. Спадът е причина за решението Нобеловите награди за 2012 г. да бъдат намалени до 8 млн. крони от 10 млн. крони.

„Беше трудно решение, тъй като в завещанието си Нобел изрично подчертава, че иска парите му да бъдат използвани за награди“, казва Хейкенстен, който е и бивш управител на шведската централна банка.

Наградата за икономика беше създадена от шведската Riksbank през 1968 г. Тази година тя беше спечелена от Алвин Рот и Лойд Шапли за работата им по теорията за връзката между търсене и предлагане. Сред нобеловите лауреати по икономика се нареждат Милтън Фридман, Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц. През 2012 г. наградата за мир беше връчена на Европейския съюз (ЕС).

„Живеем в трудни времена и през последните 10-години фондът не е толкова успешен, колкото бихме искали“, казва Хейкенстен. За въпросния период Фондацията „всъщност е била на загуба и затова трябваше да направим нещо“, допълва той.

През последните 10 години фондът е имал средна възвращаемост от между 1,5% и 2%, което е под нивата от 3,5% - 4%, необходими за запазване на капитала, коментира Хейкенстен.

През 2011 г. 47% от капитала на Nobel Foundation е била инвестирана в акции, спрямо 67% през 2007 г. За същия период вложенията в хедж фондове и фондове за дялови инвестиции са нараснали от 12% до 33%. Инвестициите в облигации възлизат на 20% спрямо 21% през 2007 г.

Докато за периода 2007 г. - 2011 г. средната възвращаемост на фондацията е била 0,6%, инвестициите в акции са донесли загуба от 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още