IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обискираха централата на Deutsche Bank по дело за избягване плащането на данъци

Сред заподозрените са главният съизпълнителен директор Юрген Фитшен и финансовият директор Щефан Краузе

22:13 | 12.12.12 г. 3
<p>
	Юрген Фитшен. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Юрген Фитшен. Снимка: Архив Ройтерс

В централата на най-голямата германска банка по пазарна капитализация Deutsche Bank във Франщкфурт на Майн и в домовете на няколко нейни служители днес бяха извършени обиски във връзка с дело за избягване на плащането на данъци, съобщиха от германската главна прокуратура, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В операцията са взели участие до 500 полицейски служители, следователи и данъчни. Била е издадена заповед за ареста на петима служители на кредитната институция. Освен това са били претърсени и филиали на банката в Берлин и Дюселдорф.

За избягване на плащането на данъци са били заподозрени 25 служители на банката, които изглежда са прикривали точни данни за времето на сключване на сделки за продажбата на промишлени квоти по емисии парникови газове. Щетите, нанесени по този начин на държавата, се оценяват на стойност между 180 млн. и 230 млн. евро.

През 2011 г. по същото дело на затвор между 3 години и 7 години и 10 месеца вече бяха осъдени шестима души. Произнасянето на присъдата тогава също бе предшествано от обиски в Deutsche Bank, чиято цел бе да изясни каква роля във функционирането на т. нар. „данъчна въртележка“ са играли финансови институции и били ли са техните управи уведомени за това.

Сред заподозрените в избягване на плащането на данъци е и главният съизпълнителен директор на кредитната институция Юрген Фитшен и финансовият директор Щефан Краузе, се посочва в нейно съобщение. По данни на германските органи на реда и двамата през 2009 г. са подписали съмнителна декларация за плащане на ДДС.

От Deutsche Bank са изразили готовността си да сътрудничат със следствието по всички въпроси.

От банката подчертаха, че декларацията за платения ДДС за 2009 г. впоследствие е била коригирана. „Придържаме се към различно мнение от това на прокуратурата, а именно, че поправките са били направени навреме“, се посочва в изявлението на кредитната институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още