IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой: Испания не се нуждае от европейска помощ засега

Испанският премиер предупреди сънародниците си, че предстои тежка година, но се надява през втората ѝ половина да се усети подобрение

17:37 | 28.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Рахой: Испания не се нуждае от европейска помощ засега

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Испания засега не се нуждае от прилагането на програмата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации на държави-членки на еврозоната с финансови проблеми, но не отхвърли искането на помощ в бъдеще, съобщи Ройтерс.

Рахой бе подложен на натиск от партньорите на страната в еврозоната и от Международния валутен фонд да потърси спасителна помощ, но до момента устоява, подпомогнат и от смекчаването на дълговата криза в еврозоната.

„Не смятаме да искаме от Европейската централна банка да се намеси и да изкупува облигации на вторичния пазар“, каза Рахой не пресконференция в Мадрид. „Но не можем да отхвърлим подобна възможност в бъдеще“, добави той.

Испанският премиер може да си позволи да отлага спасяването, тъй като обещанието на ЕЦБ да се намеси на пазара и да подкрепи стойността на държавните облигации на страната през последните няколко месеца понижи разходите ѝ за заемане на средства от пазарите.

Днес Рахой похвали действията на ЕЦБ. „Мисля, че това бе много съществено решение. То имаше успокояващ ефект върху пазарите“, подчерта той.

Тактиката му на отлагане обаче е рискована в период, когато испанската икономика се свива рязко, а безработицата надхвърля 25%, твърдят от Ройтерс.

Някои пазарни наблюдатели смятат, че испанските финанси могат да попаднат в спирала на хаос, ако на страната се наложи да потърси спасителна помощ след евентуално внезапно влошаване на ситуацията на облигационните пазари.

Рисковата премия в доходността, която притежателите на облигации изискват, за да купуват базовите 10-годишни испански облигации, е с около 400 базисни пункта над тази за германските, макар да остава далеч под исканите от тях 600 базисни пункта през юли.

Рахой предупреди също испанците, че ги очаква трудна година, особено през първата ѝ половина, но обяви, че се надява нещата да се подобрят през втората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още