IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПАСОК и Нова демокрация ще дават показания по разследване за банкови кредити

Очаквайки по-високи изборни резултати, гръцките партии са гарантирали банковите кредити с бъдещото държавно финансиране

19:33 | 01.02.13 г. 1
ПАСОК и Нова демокрация ще дават показания по разследване за банкови кредити

Гръцки прокурори са наредили на двете основни партии в управляващата коалиция да дадат показания по разследване за банкови кредити в размер на над 200 милиона евро, съобщиха днес гръцки длъжностни лица, цитирани от Ройтерс.

Разследването, което трябва да установи дали кредитите са законни или става дума за нередности, може да постави в неловка ситуация нестабилното правителство начело с консерваторите, което разчита на помощи от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Високопоставени представители на двете партии - консервативната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК - ще се явят пред прокурор за финансови престъпления на 18 февруари, съобщиха източници от съда. "Те ще бъдат разследвани за възможни престъпления срещу държавата", съобщи съдебен източник, пожелал самоличността му да не бъде разкривана. Прокурорите проверяват и финансите на Комунистическата партия, добави същият източник.

Представител на ПАСОК потвърди, че партията е била повикана да даде показания, но отказа коментар по случая. Нова демокрация на премиера Андонис Самарас не се отзова, когато бе потърсена, за да коментарира, посочват от агенцията.

По-рано от партията обявиха, че изплащат навреме задълженията по кредитите си и че само за малка част може да става въпрос за закъсняване в обслужването или за лоши кредити.

Подобно на политическите партии в другите страни от ЕС, гръцките партии също получават държавно финансиране в зависимост от получените гласове на изборите. Разчитайки на силните си изборни резултати преди, Нова демокрация и ПАСОК са гарантирали банковите си кредити с очаквано бъдещо държавно финансиране.

Банкови източници, запознати с въпроса, съобщиха пред Ройтерс през септември, че двете партии дължат общо 232 милиона евро на гръцки банки и не обслужват част от кредитите си.

На изборите през юни подкрепата за двете партии, които в продължение на десетилетия доминираха в гръцката политика, рязко намаля, оставяйки ги с кредити при далеч по-малко държавно финансиране. Подкрепата за ПАСОК падна от 43 до 12%, а за Нова демокрация - от 33 на 29%, напомня агенцията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Бих казал "нема такава държава", ако не я имаше..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още