IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция съди статистици заради размера на дефицита за 2009 г.

Обвинението е повдигнато след 15-месечно разследване, предприето по сигнал от уволнен член на борда на директорите на Elstat за погрешен метод на изчисление

10:46 | 23.01.13 г. 2
Гърция съди статистици заради размера на дефицита за 2009 г.

Гърция повдигна обвинения срещу длъжностни лица, отговорни за изчисляването на дълга на страната, поставяйки по този начин под въпрос обосновката на втория спасителен финансов пакет, който ѝ отпускат Европейският съюз и Международният валутен фонд, съобщи британският вестник Financial Times.

Андреас Йоргиу, председател на независимата гръцка статистическа агенция Elstat, и двама други високопоставени  служители на институцията са обвинени в подронване на „националните интереси“ чрез надуването на данните за бюджетния дефицит за 2009 г., използван като показател за последвалите мерки на строги икономии.

На тримата статистически експерти са повдигнати обвинения в престъпление заради даването на лъжливи изявления и за корупционни практики, заяви представител на гръцката съдебна система. Той добави, че ако бъдат признати за виновни, те са заплашени от затвор между 5 и 10 години.

Тримата отричат да са извършили нещо нередно. Йоргиу отхвърли съобщенията в гръцки медии, че е подал оставка, но отказа да коментира обвиненията.

Те бяха предявени след 15-месечно разследване по сигнал на Зои Йорганта, професор по статистика, че екипът на Йоргиу е използвал погрешни методи, за да увеличи размера на дефицита за 2009 г. от 12% до 15,8% от брутния вътрешен продукт на страната – рекорд за държава-членка на еврозоната.

Йорганта отправи обвинения срещу Йоргиу, след като бе извадена от борда на директорите на Elstat от бившия гръцки министър на финансите Евангелос Венизелос.

Коригираният в посока на повишение дефицит бе приет от европейската статистическа служба Евростат без възражения. Впоследствие Elstat коригира данните за бюджетния дефицит през 2010 и 2011 г., използвани за изчисляването на изискванията за помощта за Гърция и за устойчивостта на дълга ѝ.

„Ако тези данни не са пресметнати точно, цялата основа за предоставянето на помощ на Гърция не е добре обоснована“, е заявил пред британското издание анализатор, пожелал да остане анонимен.

Elstat бе преобразувана като независима агенция през 2010 г. според условията на първия спасителен пакет за страната, за да осигурява точна статистическа информация след години на скалъпени данни, оповестявани от Атина. Според коригираните данни на Евростат Гърция не би успяла да получи одобрение за членство в еврозоната през 2001 г. заради прекалено големия си дефицит.

„За главната счетоводна служба на министерството на финансите бе практика да заговорничи с гръцката централна банка за публикуването на данните за дефицита и дълга, пренебрегвайки проучванията, извършвани от статистическата служба“, е заявил пред Financial Times икономист, също пожелал да остане анонимен.

Йоргиу си взе неплатен отпуск от Международния валутен фонд, за да организира агенцията по нов начин, използвайки консултанти от други държави от ЕС като съветници. Elstat получи похвали от длъжностни лица в Брюксел за подобреното качество на гръцките статистически данни, но все още е подлагана на натиск от политици, които не са склонни да приемат нейната независимост.

Както настоящият заместник министър на финансите Христос Стекурас, отговорен за счетоводството, така и бившият министър на финансите Филипос Сахинидис обвиниха Elstat на наскоро проведено заседание на бюджетната парламентарна комисия, че работи срещу гръцките интереси.

Представители на политически партии в комисията изказаха недоволство, че Elstat за разлика от своята предшественичка не е „част от управлението“ и не трябва да бъде под надзора на министерството на финансите. Един от депутатите определи агенцията като „прекалено концентрирана върху числата и служеща в недостатъчна степен на страната и правителството“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
ivanboy69
преди 11 години
Помислих си, че ще съдят тези дето толкова години са лъгали с данните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още