IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стекурас: Гърция постигна бюджетните си цели за 2012 година

Новият европейски комисар за здравеопазването Тонио Борч предупреди, че броят на пушачите в страната е прекалено голям и те представляват бреме за икономиката ѝ

21:01 | 04.02.13 г. 1
<p>
	Христос Стекурас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Христос Стекурас. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция е достигнала бюджетните си цели за 2012 година при дефицит от 6,6% от брутния вътрешен продукт на страната, сочат предварителните данни, обявени днес от гръцкия заместник-министър на финансите Христос Стекурас, съобщи AFP, цитирана от БТА.

Според тези предварителни данни бюджетният дефицит на Гърция е намалял до 12,88 милиарда евро от 19,69 милиарда през 2011 година, достигайки ревизираната към повишение цел, която Атина си определи, приемайки бюджета за 2013 г. през декември, уточняват от френската агенция.

Изглежда, че за първи път Гърция изпълнява бюджетните си цели, откакто през 2010 година бе принудена да се обърне за помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да не изпадне в неплатежоспособност, посочват от AFP.

Междувременно европейският комисар за здравеопазването Тонио Борч, цитиран от сръбската държавна информационна агенция ТАНЮГ, заяви, че броят на пушачите в Гърция е много голям и те представляват бреме за икономиката на държавата.

Фактът, че в Гърция 40% от жените пушат, представлява проблем, с който държавата трябва да се заеме, предупреди Борч. Той добави, че пушенето намалява производителността, което се отразява върху цялата икономика на една страна. Това е проблем в целия Европейски съюз, където пушачите са 29% от населението, отбеляза комисарят.

Европейската комисия обяви през ноември миналата година, че продажбата на цигари увеличава данъчните приходи на държавите членки на ЕС с милиарди евро всяка година.

Глобалното потребление на тютюн няма да намалее, но и държавните каси ще олекнат с милиони евро, необходими за лечение на болестите, причинени от пушенето, подчерта Борч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"европейският комисар за здравеопазването Тонио Борч, цитиран от сръбската държавна информационна агенция ТАНЮГ, заяви, че броят на пушачите в Гърция е много голям и те представляват бреме за икономиката на държавата."------------------------Аз пък досега мислех, че пушенето пълни касите от акцизи и развива ресторантьорския бизнес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още