IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна ли е 30-часова работна седмица в Германия?

Тя ще помогне за понижаване на безработицата, повишаване на производителността на труда и ще оправдае пълното заплащане, твърдят учени и политици

16:54 | 11.02.13 г. 11
<p>
	Работници в завода на Volkswagen в Оснабрюк пред производствена линия на Porsche Boxter. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Работници в завода на Volkswagen в Оснабрюк пред производствена линия на Porsche Boxter. Снимка: Архив Ройтерс

Група от 100 германски учени, профсъюзни дейци и политици призовава за 30-часова работна седмица при пълно заплащане, съобщи германският ежедневник Tageszeitung, цитиран от Ройтерс.

Основният аргумент на обединените зад тезата е, че по-късата работна седмица е най-добрият начин за справяне с увеличаващата се безработица.

Нивото на безработица в страната, което достигна 7,4% през януари по данни на федералната статистическа служба, остава обаче доста под отчетените в Испания 26%.

В отворено писмо, публикувано днес и цитирано от германското издание, от групата изтъкват, че намаляването на работните часове може да помогне на германските работници.

Според техния план, разработен от политици от лявото политическо пространство, философи и учени, 30-часовата работна седмица може да бъде въведена постепенно в рамките на няколко години. Тя би подобрила забележимо производителността, твърдят те, което на свой ред ще помогне на работодателите да плащат пълни заплати.

„Имаме нужда от цялостен социален проект за намаляване на работните часове. Това повече не може да бъде просто въпрос на политиката на колективно договаряне“, цитира германското издание Хайн-Йозеф Бонтруп, професор по търговско право във Вестфалския университет и един от основните радетели за промяната.

По думите на Бонтруп профсъюзни лидери твърдят, че работниците не желаят по-къса работна седмица, защото се опасяват, че тя ще доведе до понижаване на заплащането и по-високо натоварване.

Той обаче отбелязва, че подобно мнение е следствие от липсата на елементарно разбиране. „Дори някои профсъюзни лидери не разбират неща, научавани през първия семестър от обучението по икономика“, цитира професора Tageszeitung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
Никъде не съм казал, че цената на единица продукция ще се увеличи с 25%. Предложението за намаляване на работното време с 25%, без това да доведе до никакви негативни последствия предполага, че работодателите като цяло имат аванс от 25% в частта труд и никой не се е сетил да си оптимизира процесите и да спечели от това. В развитите икономики сектора на услугите е 70-80% а индустрията е 30-20% от БВП. Не виждам кои са тези повечето отрасли, където ръчния труд е сведен до минимум. При повече свободно време и при запазена покупателна способност ( в най-добрия случай ), какво Ви кара да очаквате, че хората ще тръгнат да харчат повече за отдих и развлечения? Изследване проведено в Германия показва, че продължителността на работното време не оказва влияние на здравословното състояние и трудоспособността на работниците. Като цяло ежедневния стрес в забързаното ни общество оказва по-голямо негативно влияние на здравето и трудоспособността ни. Друго изследване показва, че при активни професии с високи изисквания и висок контрол, служителите работят повече часове просто защото това им доставя удоволствие! Ако оставим всичко друго на страна, както вие казвате фактора Китай остава непроменен и тогава какво постигаме с тези мерки за борба с безработицата?Въпроса не е дали аз избирам да се движим напред като работата намалява благодарение на по-добрата организация на труда, въпросът е каква е реалността, в която живеем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
за да не може разни работодатели да подбиват цените с къртовски труд по други места, както се случва в момента в Китай. Ти кое избираш да се движим напред като работата намалява благодарение на по-добрата организация на труда или да се връщаме към 19 век когато хората не са знаели какво е това почивка? Отговори си на тоя въпрос и ще разбереш, че си в огромна заблуда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Разглеждаш доста повърхностно нещата. Първо принципно е вярно, че разходите за единица продукция ще нараснат, но това изобщо няма да е с 25 % както намекваш, а в повечето отрасли ще е много минимално, най-вече там където ръчния труд е доведен до минимум, но това може да се компенсира с по-добра организация(нещо непонятно в България). Второ никой не казва да стане от днес за утре, а да се заложи като програма за следващите 10-15 години. Трето глупостите за Германия дето населението застарявало, ала бал ми то къде не застарява? Я сравни Германия където има огромен поток на млади хора към нея и България с обратния ефект при еднаква раждаемост, значи в България по твоите твърдения трябва да имаме отрицателна безработица? После хората ще имат много повече свободно време и ще се отворят работни места в сфери като развлечение и почивка. Друго което е важно е че хората ще са МНОГО по-малко стресирани и далеч по-трудоспособни. и ред други неща, но важното е да се направи повсеместно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
На 13 декември 1846 Фредерик Бастиа публикува открито писмо до краля, в което предлага с указ да се забрани работата с дясна ръка, за да има повече работни места и основания стопанството да се затвори за международна конкуренция (тъй като в други страни хората работят с двете си ръце).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
При намаляване на работното време с 25% и запазване на пълните възнаграждения, ефекта ще бъде увеличаване на необходимото време за производство на единица продукция, от това следва повишаване на цената на тази единица продукция, и в крайна сметка намаляване на покупателната способност на пълните възнаграждения на работниците.Намаляването на работното време и увеличаване на разхода за труд за единица продукция ще се отрази и на конкурентоспособността на германската икономика. През последните 10 години работните заплати във Франция са се увеличили средно с 30%, докато в Германия увеличението е само 10%.Германия е една от развитите страни с най-бързо застаряващо население. Повече хора излизат от пазара на труда отколкото влизат. И този процес ще се засилва през следващите 5 10 години поради пенсиониране на бейбибум поколението. Това според мен допълнително държи заетостта висока спрямо останалите развити страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Не е никаква утопия, а най-верния път за развитие, вече автоматизацията и производителността на труда го позволява, това е единствения начин да се преодолее безработицата в световен мащаб иначе ще има все повече безработни и това дърпа цялата икономика надолу. Лошото е че е трудно приложимо в държави като Китай и Индия, където и в момента могат да си мечтая само за работна седмица от 40 часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Дори някои профсъюзни лидери не разбират неща, научавани през първия семестър от обучението по икономика-------------------+1.000Профсъюзните лидери имат въпиюща нужда от икономическо ограмотяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Bobacho
преди 11 години
Французите като имаха 35 часова работна седмица така прокопсаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
KostadinovK
преди 11 години
утопия за момента, може да има 30 часова седмица, но с по-ниско заплащане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още