IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК потвърди очакванията си за икономическия растеж на България

От Брюксел смятат, че вътрешното търсене, а не износът, ще е основен двигател на растежа

13:01 | 22.02.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
ЕК потвърди очакванията си за икономическия растеж на България

Прогнозите за Европейския съюз (ЕС) и еврозоната

Въпреки че условията на финансовите пазари в ЕС са се подобрили значително от миналото лято насам, през втората половина на 2012 г. икономическата активност беше разочароваща, подчертават от Еврокомисията. Въпреки това, водещите индикатори сочат, че БВП в ЕС е достигнал дъното и се очаква икономическата активност постепенно да се ускори през годината.

Външното търсене е определено като основен двигател на растежа в ЕС, а вътрешното търсене и инвестиции се очаква да се ускорят през второто полугодие и през 2014 г. да се превърнат в основен двигател на растежа.

Очакванията са през тази година БВП на ЕС да регистрира минимален ръст от 0,1% заради ниската база, от която тръгва, а БВП на еврозоната да се свие с 0,3%. Повече динамика се очаква да има при тримесечните данни, като за последното тримесечие на 2013 г. прогнозата е БВП да нарасне с 1% спрямо последното тримесечие на 2012 г.

За 2014 г. очакванията са икономическият растеж в ЕС да се ускори до 1,6%, а в еврозоната до 1,4%.

Сегашната слабост на икономическата активност се очаква да доведе до увеличаване на безработицата тази година до 11,1% в ЕС и 12,2% в еврозоната.

Тъй като влиянието на по-високите цени на енергията върху инфлацията се очаква да намалява, потребителските цени в ЕС се очаква да се понижат постепенно през 2013 г. и инфлацията да се стабилизира на около 1,7% в ЕС и 1,5% в еврозоната през следващата година.

Фискалните мерки, които държавите-членки на ЕС прилагат, трябва да доведат до последващо намаление на основните фискални дефицити до 3,4% в ЕС и 2,8% в еврозоната през 2013 г., прогнозират от ЕК.

Реализирането на ефективни политики за засилване на икономическия и паричен съюз и насърчаване на необходимите корекции е от решаващо значение, за да се понижи риска от влошаване на дълговата криза. Слабостта на труда и бавния растеж на вътрешното търсене също са посочени сред основните рискове за европейския растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Според мен тази прогноза никак не е оптимистична. На нас ни трябва растеж от поне 5 процента в продължение на 5 години за да можем малко от малко да живнем. Всички тия проценти дето са под 2 са си жива стагнация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 11 години
И какво, дори ЕК прогнозира за България по-висок растеж и по-нисък бюджетен дефицит в сравнение с ЕС и Еврозоната. А аз мислех че икономиката ни е в агония и загива всяка минута... но все пак ритащите кофите ги разбират най-добре тези неща, а в ЕК са просто заблудени и наивни, и се оставят Дянков да ги лъже. hellwitch: Винаги има различни сценарии, прогнозиращия представя най-вероятния сценарии според него. А това със строителния бранш е леко несериозно - първо никога в нормална обстановка няма да се върне до размерите от балона, второ каквито и стимули да има, ще им трябват 2 години да подействат и бранша да реагира, и трето - ти сериозно би ли искал българската икономика отново да се води от такъв сектор??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Тези прогнози ми се виждат доста безсмислени тъй като са на база текущите тенденции, а не отчитат различни сценарии на развитие. При някои сценарии БГ може да има сред, стагнация(1% растеж не е растеж) или доста силен растеж в предвид ниската база в момента. Безработицата може да бъде доста рязко намалена при съживяване на строителния сектор, а възможностите за това не са малко - от намаляване на таксите и административните изисквания, по-добри условия за кредитиране и се стигне до държавни програми за саниране и инфраструктурно строителство. Само ако се оправят тротоарите и се построят вело алеи на всички главни булеварди в София би вкарало огромен ресурс в сектора така, че да живне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още