IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските депутати дадоха зелена светлина за промените в ОСП

Таванът за преките плащания ще е 300 хил. евро, а 30% от тях ще бъдат по агроекологични мерки

18:45 | 13.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските депутати дадоха зелена светлина за промените в ОСП

Реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП) получи одобрението на европейските депутати, съобщи БТА като се позовава на информация на АФП. По време на гласуването в пленарната зала беше одобрен таванът върху плащанията за най-големите производители в размер на 300 хил. евро. 

Така ще бъде преодоляна слабостта на програмата 80% от плащанията да се разпределят между големите производители. В България по данни на браншови организации около 3% от производителите си поделят 80% от директните плащания по програмата. По тази причина и българската позиция беше в подкрепа на тавана за размера на субсидиите. 

Европейските депутати приеха обаче и едно изключение - тези ограничения няма да важат за кооперативите. На този епат все още няма ясна дефиниция на понятието "кооператив", обясняват обаче експертите от сектора. Според предположенията на асоциация "Биопроизводители" под този термин се крият сдруженията на малките производители. 

В промените в ОСП е записано още, че 30% от преките плащания ще бъдат за агроекологични мерки, целящи да направят селскто стопанство в ЕС по-"зелено". Първоначално българското земеделско министерство направи опит да ограничи този процент с мотива, че и сега България трудно усвоява тези средства.

Според мнението на производителите на биологична продукция обаче високият процент не е пречка. "Искането за намаление идва от страни от Източна Европа, които не разбират, че това е бъдещето на селското стопанство", смята Борислав Сандов от ПП "Зелените". 

От асоциация "Биопродукти" коментират още, че след трудното начало производителите на биологична продукция вече влизат в ритъм и усвояват средствата. Все пак европейските депутати са предвидили облекчения за малките стопанства и мерките са смекчени. 

От новия програмен период по ОСП средства ще получават само активни фермери, одобриха още европейските депутати. Така ще бъде преодоляна друга слабост на програмата, посочена в доклад от Европейската сметна палата преди месеци.

Според доклад на одиторите средства за развитие са получавали голф клубове или летища, които са се възползвали от мерките за поддържане на терени в добро земеделско състояние. Така реално пари са получавали и собственици на земи, за които "няма доказателства някога да са били използвани за земеделие", според определението на Европейската сметна палата. 

Раздаването на помощите освен това ще бъде по-добре разпределено сред 27-те страни членки (принцип на външната конвергенция) и между фермерите чрез единно плащане на хектар (вътрешна конвергенция). Целта е да се намалят различията между земеделците. 

След одобрението на промените в Европейския парламент сега следва трудна част - преговори между европейските институции и представителите на държавите от общността. Те ще започнат до края на този месец, а ротационният председател на ЕС Ирландия не скри надеждите си до лятото всички мерки и разпределението на средствата да бъдат уточнени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още