IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред малкото страни в ЕС, свили социалните разходи

През 2011 година сме харчили по 675 евро на човек за социална защита, показват данните на Евростат

10:19 | 08.04.13 г. 6
България е сред малкото страни в ЕС, свили социалните разходи

България е една от малкото страни в ЕС, които намаляват разходите за социална защита през 2011 година, сочат данните на Евростат. Под този термин се имат предвид разходите, които прави правителството, за здраве и социални помощи за защита на уязвимите слоеве от населението.

От статистиката е видно, че страната ни харчи по 17,5% от брутния си вътрешен продукт по това перо. За сравнение през 2002 година тези разходи са били 17,8%. Средно в ЕС страните отделят по 26,9% от брутния вътрешен продукт за социални плащания.

Като цяло през 2011 година България е отделила 4,96 млрд. евро за разходи за социална защита, или по 675 евро на човек. Това е най-ниският разход на човек от населението в целия ЕС. На опашката ни прави компания Румъния с 868 евро на човек. Средното за общността е почти 5 хил. евро.

Само за здраве в България през 2011 година са отделени 241 евро на човек, или общо 1,77 млрд. евро. По този показател страната ни отстъпва последното място в целия ЕС на Румъния, където разходите са 208 евро на човек. Средното за общността е 1,84 хил. евро, показа европейската статистика.

Според данните България разпределението на разходите за социална защита и здраве е малко под средното за ЕС. 36,2% от плащанията на правителството са насочени за мерки за защита, спрямо около 40% средно за останалите страни от общността. Сумите за здраве са 12,9% от всички плащания, спрямо около 15% в ЕС.

Разходите за отбрана обаче са над средното за ЕС и са едни от най-големите в цялата общност. За защита страната ни отделя 3,5% от всички разходи, докато за останалите страни те са под 3%. Изключение са Гърция и Кипър, които отделят по 4,4% от всичките си разходи за отбрана. 

От данните е видно още, че кризата увеличава именно социалните разходи в бюджета – най-значимо повишение по това перо има в Ирландия, където са похарчени 24,8% от БВП, или с близо 9 пункта повече спрямо данните за 2002 година. Подобна тенденция се наблюдава още в Гърция, където социалните разходи са 26,4% от БВП (ръст от 4,5 пункта) и Португалия със социални разходи от 24,9% от БВП и ръст от 5,3 процентни пункта спрямо 2002 година.

На другия полюс е Германия, където има намаление от 1,5 пункта до 26,6% от БВП. Всъщност най-голям е спадът на разходите за социална подкрепа в Полша (-2,1 пункта до 20,6% от БВП) и Швеция, където понижението също е от -2,1 пункта, но страната е едни от най-големите разходи за социални дейности в ЕС – 27,8% от БВП.

Най-голям процент от БВП за разходи за социална защита отделя Дания – 33,6%. По този показател България е на едно от последните места, но под нашите показатели се намира Кипър, където за социални дейности се отделят едва 15,4% от БВП. Спрямо 2002 година за островната държава има ръст от 3,6 процентни пункта.

Парите за социална защита и здраве са само част от разходите на правителствата през 2011 година. Според данните на Евростат през годината страните от ЕС са похарчили около 49,1% от брутния вътрешен продукт, като основната част са за социална защита (19,6%), здраве (7,3%) и обществени услуги (6,6%). За образование през 2011 година страните от Евросъюза са отделяли по 5,3% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
profit1
преди 11 години
Големи социалисти се извъдихте тука.От тези 800хил. под прага на бедноста поне 500хил. са здрави прави *** .Аз не съм съгласен да получават социал и да се плодят само .Готов съм да наема 100 такива социално слаби да копат 6 месеца на нивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
България е страна, където геноцидът е официална политика. При праг на бедност от 240лв на човек, минималната пенсия за изслужен трудов стаж е 140лв. Има социални, инвалидни и др., които са още по-малки. Под този праг са 800 хиляди души, които нормативно са поставени в режим на ГЕНОЦИД. Те са си плащали исканите осигуровки, а сега държавата се прави на "дръж ми шапката". Има подаден тия дни колективен иск пред европейския съд за извършването на геноцид нат тази част от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
Ми Дянков се постара много това да се случи - фискира заплати и пенсии на минимум и вдигна цените до небесата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Сещам се за оня лаф:"Абе кой е казал, че от бирата се изтрезнява?! Вече седма бира пия и все по-пиян ставам!"Та и наш Боко така викаше: колкото по-малко пари в социалната сфера и колкото повече в инфраструктура, толкова по-богати ще стават хората! хаха!И разходите за отбрана са особено показателни за манталитета и морала на последното управление! Къде точно и с какво сме повишили защитата на страната си? Всичките ни военни разходи са за защита на други държави, нейде на майната си, и то на фона на нарастваща екзистенциална мизерия тук!Неам думи! Просто ми се къса сърцето...! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Костов и ДСБ и СДС много се издъниха. Не че не са най-заслужилите, но алчността и корупцията, която показаха ги прати в забвение.Можеше да са по друг начин нещата, но това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Internet
преди 11 години
Зада не се случи това гласувайте за Костов и ДСБОбедняването ще продължи, безработицата ще расте, според прогноза на МФИкономиката ни ще расте съвсем слабо и през следващите 3 години. Заплатите в бюджетния сектор ще бъдат почти замразени. През 2013 г. се очаква увеличение на безработицата и намаление на заетите с 2.4% средно за годината. Това става ясно от средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., подготвена от Министерството на финансите, цитирана от в. "Сега". Минималната заплата според прогнозата на МФ ще се качи от сегашните 310 на 330 лева през 2014 г., а през двете следващи години ще е 350 лева. През 2013 г. ръстът на брутния вътрешен продукт ще е само 1% и до края на периода икономиката бавно ще набира темпо, е записано в средносрочния документ. Финансовото ведомство е свило предишната прогноза, коят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още