IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: До два месеца ще има решение за проверките в банките от еврозоната

EBA и ЕЦБ съгласуват усилията си в оценяването на състоянието на банковия сектор, заяви вицепрезидентът на германската централна банка Сабине Лаутеншлегер

17:55 | 30.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепрезидентът на германската централна банка Сабине Лаутеншлегер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Вицепрезидентът на германската централна банка Сабине Лаутеншлегер. Снимка: Архив Ройтерс

Европейските регулаторни органи ще решат до 2 месеца как да проведат мащабните проверки в кредитните институции в еврозоната, заяви вицепрезидентът на германската централна банка Сабине Лаутеншлегер, цитирана от Ройтерс.

Надеждите са, че по-пълният банков надзор ще направи по-лесно разкриването на възникващите рискове и ще предотврати повторение на криза, която би струвала милиарди евро на данъкоплатците под формата на спасителна помощ за банките.

Преди Европейската централна банка да започне да осъществява надзора върху банките от 2014 г. като първа стъпка към планирания банков съюз, тя иска да направи преглед на състоянието на кредитните институции. До момента обаче е неясно доколко този преглед ще съвпадне със стрес тестовете, планирани от Европейския банков регулатор (European Banking Authority – EBA).

Лаутеншлегер, която отговаря за банковия надзор в борда на директорите на Bundesbank, заяви, че ЕЦБ, EBA и националните надзорни органи са решили да си сътрудничат по въпроса, като в момента обсъждат подробностите.

„Вероятно EBA ще направи проверка на качеството на активите, ЕЦБ ще оцени балансите, а стрес тестовете ще бъдат проведени отново от EBA“, пише тя в публикуван днес коментар. „През следващите 2 месеца ще се реши в каква последователност ще стане това за всяка отделна институция и дали ще има съвместни проверки“, добави вицепрезидентът на германската централна банка.

Нито EBA, нито ЕБ обаче са взели вече решение по въпроса, подчерта тя и припомни, че Надзорният съвет на банковия регулатор се събира на 15 и 16 май, когато трябва да реши как да бъдат проведени проверките.

Раймунд Рьослер, който е член на Надзорния съвет на EBA и ръководител на отдела за банков надзор в германския пазарен регулатор Bafin, бе заявил, че данните, изисквани от регулаторните органи, ще доведат до 3 различни групи резултати, което би затруднило оценяването им.

EBA трябва да проведе стрес тестове за слабите места на банките и отделно да анализира банковите активи, докато ЕЦБ ще пресее балансите на 130 банкови групи, върху които ще осъществява пряк надзор от 2014 г.

Подготвителната работа в ЕЦБ за създаването на Общ надзорен механизъм вече започна. Досега около 80 длъжностни лица от съответните държави бяха прехвърлени във Франкфурт, първоначално за период от 6 месеца, заявиха източници на Ройтерс, запознати с развитието на ситуацията. ЕЦБ все още не може да набира пряко персонал за механизма, докато законодателството по въпроса не бъде прието официално, което според члена на изпълнителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен се очаква да стане през юли.

По отношение на плановете на САЩ да затегне надзора върху чуждестранните банки в страната Лаутеншлегер заяви, че това може да доведе до подобен ход и в Европа.

През декември членът на борда на директорите на американския Федерален резерв Дениъл Таруло заяви, че от чуждестранните банки трябва да се изисква да заделят толкова капитал, колкото и от американските, независимо до каква степен са финансирани техните компании-майки.

Това би могло да доведе до съревнование сред регулаторните органи по отношение на изискванията за нивото на задържания капитал от страна на кредитните институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още