IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикапиталисти блокираха достъпа до сградата на ЕЦБ

Демонстрантите обвиняват банките за политиката на строги икономии и дълговата криза в Гърция и Испания

14:49 | 31.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германската полиция потуши бунтовете пред сградата на европейската финансова институция.&nbsp;<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Германската полиция потуши бунтовете пред сградата на европейската финансова институция. Снимки: Ройтерс

Демонстранти от антикапиталистическото движение Blockupy (Блокупай) опитаха да блокират достъпа до Европейската централна банка (ЕЦБ) и други финансови институции във Франкфурт. Те протестират срещу начина, по който финансистите подхождат към излизането от кризата в Европа, предава Bulgaria On Air.

Демонстрацията се провежда ден преди планираните за утре в цяла Европа протести по повод годишнината от арестуването на стотици протестиращи, отказали да спазят временната забрана за тяхна четиридневна акция във Франкфурт.

Организаторите на движението Blockupy определиха като своя цел видимо да нарушат работата на ЕЦБ и институции като Deutsche Bank. Демонстрантите ги обвиняват за политиката на строги икономии и дълговата криза в Гърция и Испания. По думите на организаторите в протеста участват над 200 души.

"Протестирам срещу политиката на строги икономии на т. нар. тройка, водена от Ангела Меркел. Мерките за икономии убиват, засягайки дори здравната система в Гърция. Това ще се случи и в Испания", заяви един от демонстрантите.

Полицията във Франкфурт обяви, че е взела необходимите мерки за сигурност в околностите на сградата на ЕЦБ и метростанцията в близост до нея. Вчера съдът даде зелена светлина на протеста, който пречи и на работата на летището във Франкфурт.

Bulgaria On Air припомня, че името на движението Blockupy идва от комбинирането на английските думи "блокирай" и "окупирай". 

Снимки от протеста вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Аааа, тия дето пишат минуси, я да идат и да се информират, 200 ли са хората на протеста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Това всъщност не е капитализъм, а финансов империализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Абсолютно са прави!ЕС е създаден единствено в името на ЕЦБ, и се "гради" на базата на глад и мизерия, плюс духовна празнота и идеали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още