IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще получи днес транш от 4 млрд. евро от еврозоната

Средствата включват 2,5 млрд. евро от ЕИФС и 1,5 млрд. евро от Евросистемата

15:01 | 31.07.13 г.
Гърция ще получи днес транш от 4 млрд. евро от еврозоната

Поредният транш от спасителната помощ за Гърция от еврозоната на стойност 4 млрд. евро ще бъде преведен днес, съобщиха от Европейския инструмент за финансова стабилност, цитирани от РИА Новости.

В петък работната група на съвета на министрите на финансите на държавите-членки в еврозоната (т. нар. Еврогрупа) взе окончателното решение за отпускането на поредния транш от втория спасителен финансов пакет за балканската държава.

Траншът включва 2,5 млрд. евро от спасителния фонд за еврозоната и 1,5 млрд. евро от ЕЦБ и останалите централни банки на държавите от валутния съюз (т. нар. Евросистема), като последната сума представлява печалбите на финансовите институции от гръцките държавни облигации, които притежават.

В съобщение на Европейския инструмент за финансова стабилност се посочва, че траншът от 2,5 млрд. евро вече е преведен.

„След като Гърция изпълни всичките 22 необходими условия, управата на ЕИФС реши, че сумата от 2,5 млрд. евро може да бъде преведена“, е заявил президентът на фонда Клаус Реглинг, цитиран в документа.

В него се уточнява, че средствата ще бъдат използвани за нуждите на гръцкия бюджет и по-конкретно за обслужване на държавния дълг.

Срокът на кредита е 35 години. С тази сума до момента Гърция е получила вече 133,04 млрд. евро от ЕИФС от обещаните 144,6 млрд. евро като финансово подпомагане.

Също днес се очаква да бъде извършен и преводът на 1,5 млрд. евро от Евросистемата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още