IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите кредити в Италия са продължили да нарастват през юли

ЕС одобри коригиран план на италианската банка Monte dei Paschi di Siena за рекапитализация

15:29 | 09.09.13 г. 1
Лошите кредити в Италия са продължили да нарастват през юли

Лошите кредити на банките в Италия са нараснали с 22,2% през юли на годишна база, сочат данни на централната банка на страната, цитирани от Ройтерс. През юни темпото на нарастване на проблемните кредити бе 21,9%, припомнят от централната банка.

Според агенцията резултатът подчертава въздействието, което има продължителната икономическа рецесия върху кредитните портфейли на банките.

Италианските банки продължават да свиват кредитирането, тъй като се стремят да намалят кредитния риск. Заемите за фирмите извън финансовия сектор са намалели с 4,1% през юли на годишна база, след като и през юни бе отчетено същото темпо на спад. Кредитирането на домакинствата се е свило с 1,1% през същия месец на 2012 г.

Лихвите по жилищните ипотеки са се повишили лeко до 3,96% от 3,90% през юни. Заемите за компаниите също са поскъпнали, като средната лихва по отпуснатите кредити на стойност до 1 млн. евро е нараснала до 4,41% от 4,30%. Разходите за отпуснатите кредити над посочената сума са се повишили до 2,96% от 2,77%.

Междувременно регулаторният орган за конкуренцията на Европейския съюз подкрепи плана на италианската банка Monte dei Paschi di Siena да набере над 2 пъти повече капитал спрямо първоначалните ѝ намерения в рамките на нова спасителна програма.

„По принцип първоначалната идея на мениджърите на Monte dei Paschi и на италианското правителство беше капиталът да бъде увеличен с 1 млрд. евро“, заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния. „Поискахме от тях да бъдат по-амбициозни, защото банката има нужда не само от жизнеспособен бизнес модел, но и от стабилен баланс“, обясни Алмуня.

Европейските власти обаче все още не са одобрили държавната помощ за Monte dei Paschi на стойност 4,1 млрд. евро.

Третата по пазарна капитализация италианска банка се опитва да промени съдбата си след поредицата от загуби по сделки с деривативни инструменти от 2008 г. насам. Тя вече ще се опита да набере 2,5 млрд. евро свеж капитал, в противен случай се изправя пред възможността да бъде национализирана.

В писмо до италианското правителство от 16 юли Алмуния нареди Monte dei Paschi да промени плана си за преструктуриране. Тогава той намекна също, че банката действа твърде меко по отношение на заплащането на мениджърския състав, орязването на разходите, политиките за заделяне на резерви и заплахата от кредиторите.

След поредица от обсъждания през лятото Алмуня се срещна в неделя с италианския министър на финансите Фабрицио Сакомани заради държавната помощ за кредитната институция, определяйки впоследствие проведените разговори като „положителни“.

„В състояние сме да се споразумеем за всички важни, ключови точки за решението“, каза Алмуния, цитиран от CNBC. “Така че надяваме се в рамките на няколко месеца в Брюксел да можем да вземем положително решение за преструктурирането на Monte dei Paschi вследствие на подкрепата от политическите партии, която банката вече получи“, добави той.

В момента банката се ръководи от председателя на борда на директорите Алесандро Профумо и главния изпълнителен директор Фабрицио Виола, които по думите на еврокомисаря вършат „много добра работа“. „Положението бе тежко. Но сега мисля, че благодарение на работата, свършена в Италия, както и на усилията на моя екип сме много близо до много положително решение“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Брей... скоро и тук ще изпълнят плана -> ще ги четем по-често как ги спасяват де ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още