IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monte Paschi пред нови обвинения

Италианският борсов надзор смята, че банката не е дала пълен отчет за 2012 г.

10:09 | 24.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Monte Paschi пред нови обвинения

Най-старата банка в света Monte dei Paschi di Siena, оказала се през последните месеци в центъра на скандал с деривативни инструменти, е заплашена от нови проблеми. В писмо на италианския финансов регулатор Consob до прокуратурата в Сиена се твърди, че между април и октомври 2012 г. банката не е предоставяла пълни данни за дейността си, предава Ройтерс, която разполага с документа.

Преди това надзорният орган изрично е молил третата по големина италианска банка да даде подробности за някои сделки, които са донесли проблеми на финансовата институция. В резултат на тези твърдения Consob може да наложи глоби и други санкции на банката, а прокуратурата - да разшири своите разследвания. Всичко това може да усложни и даването на одобрение от страна на Европейската комисия за милиардната помощ на италианското правителството за Monte Paschi. 

В писмения документ не се отбелязват имена на банкови мениджъри. По време на разглеждания период обаче банката вече се ръководи от новото ръководство с главен изпълнителен директор Фабрицио Виола и председател на борда - Алесандро Профумо. Виола премина в банката през януари 2012 г., а Профумо - през април 2012 година. Consob не пожела да коментира информацията, докато Monte Paschi обяви, че новото ръководство не е цел на разследването.

През юли Европейската комисия изиска рязък рехабилитационен курс за банката, за да даде зелена светлина за държавна помощ. През миналата година редица дериватни сделки костваха над 1 млрд. евро на банката.

Тосканската банка, която поиска спасителна финансова помощ от правителството, разкри през януари, че е извършила сделки с деривати, които могат да ѝ струват до 720 млн. евро. С тайните сделки предишното ръководство е искало да скрие загуби във финансовите отчети за 2009 и 2008 г. Бившият управител на банката Джузепе Мусари подаде оставка от поста си на ръководител на Италианската банкова асоциация в началото на тази година. По-късно целият мениджмънт, отговорен за сделките, трябваше да напусне банката.

Освен рисковите инвестиции, към проблемите на най-старата банка в Италия се прибавя и придобиването на малката Antonveneta за 9 млрд. евро в брой. Сделката от 2007 г. сериозно разтърси финансите на Monte dei Paschi месеци преди ескалирането на финансовата криза. Придобиването е обект на разследване от прокуратурата в Сиена, тъй като по същото време испанската Santander купи ABN Amro за 6,6 млрд. евро.

Така капиталовите дупки можеха да бъдат запушени само с държавна помощ, а държавните органи и прокуратурата водят разследване срещу корупция и измама. Вероятно обаче юридическото обработване на фаталните дериватни сделки ще отнеме години, предава още Ройтерс.

Случаят разтърси и политическия живот в Италия и засегна кръгове в ръководството на Европейската централна банка. Заради тесните връзки на Monte dei Paschi с лявоцентристката партия в Италия скандалът прерасна в тежка политическа битка в навечерието на изборите в страната. 

Банката получава спасителна помощ за втори път от 2009 г. насам. Тя беше принудена да се обърне към държавата след кризата през 2008-2009 г., тъй като беше една от банките в еврозоната, които не отговарят на по-тежките условия за капиталова адекватност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още