IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Нямаме право на грешка

Възстановяването е на хоризонта, но трябва да продължим да влагаме усилия, призова председателят на Европейската комисия

16:02 | 11.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Барозу: Нямаме право на грешка

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова Европейския съюз да укрепи крехкото икономическо възстановяване, даже след като излизането от кризата понижи натиска за предприемането на спешни действия, определяйки политическите сътресения като най-големия запазващ се риск, съобщи Ройтерс.

В представянето на ежегодната си реч „За състоянието на съюза“ пред Европейския парламент Барозу отправи призив срещу самодоволството, когато безработицата е на рекордно високо ниво и налага „постоянство“.

„Нямаме право на грешка – нещата няма да бъдат отново такива, каквито бяха“, каза той. „Някои хора смятат, че след това всичко ще стане пак, както бе преди. Те грешат. Няма да се върнем към „старото“ нормално, ще трябва да оформим „ново“ нормално“, подчерта председателят на ЕК.

Еврозоната се върна към растеж през второто тримесечие след най-продължителната рецесия, породена от дълговата и банковата криза, която доведе почти до разпадането на валутния съюз.

„Възстановяването е на хоризонта. Това трябва да ни накара да продължим да влагаме усилия. Дължим ги на 26-те милиона безработни“, категоричен бе Барозу. „При крехкото възстановяване най-големият риск, който виждам, е политическият“, изтъкна той.

Натискът за действия върху европейските столици намаля, откакто през миналата година президентът на европейската централна банка Марио Драги обеща да направи всичко необходимо, за да запази еврото. Болезнените реформи, изисквани от ЕК, срещат съпротива, докато политиците се опитват да избягват тежките проблеми като спасяването на неплатежоспособните банки, предизвикващи специалния интерес на профсъюзите.

Вълненията в Португалия през юли, когато министърът на финансите неочаквано подаде оставка, припомниха на инвеститорите и чиновниците за опасностите от нестабилност в Южна Европа и за предизвикателствата пред Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър. Плановете за банков съюз и по-тесни финансови връзки за по-висока устойчивост на бъдещи рискове от кризи също минават постепенно на заден план.

Барозу, чийто мандат изтича догодина, се опита да се противопостави на тази сдържаност, предупреждавайки, че финансовите пазари все още не са напълно убедени, че Европа е оставила проблемите зад гърба си.

„На този етап от кризата работата на правителствата е да осигурят сигурност и предвидимост, която все още липсва на пазарите“, настоя той. „През последните години ние видяхме, че всичко, което хвърля съмнение върху ангажиментите на правителствата за реформи, води до незабавно наказание“, категоричен бе председателят на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Малко кадри (youtube):http://***.youtube.com/watch?v=aylLhPHI1TI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още