IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС променя методологията за изчисляване на бюджетния дефицит?

Мерките ще се разгледат на заседание на финансовите министри на държавите от ЕС през следващата седмица, според анонимен източник на АП

11:27 | 20.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕС променя методологията за изчисляване на бюджетния дефицит?

Финансови експерти на Европейския съюз (ЕС) са постигнали предварително споразумение за промяна на начина, по който се изчисляват бюджетните дефицити, което ще облекчи натиска от мерките за икономии върху публичните финанси на най-затруднените държави, предаде АП.

„Промяната на начина, по който се изчислява структурният дефицит, ще има позитивни последствия най-вече за Испания заради структурата на пазара на труда, а в по-малка степен ще се отрази благоприятно и на Ирландия, Гърция и Португалия“, коментира официален представител на Брюксел, пожелал анонимност.

Испания не успява да понижи рекордно високата безработица, която вече надвишава 26%. Промяната ще позволи на Мадрид да разхлаби малко фискалната политика, за да насърчи растежа.

Предстои промяната да бъде разгледана и одобрена от финансовите министри на държавите от Евросъюза. Според източника на информационната агенция това ще се случи още през следващата седмица.

Промените са технически и са свързани с изменение на методологията, по която се измерва разликата между потенциалния и структурния растеж. Резултатът от тези изчисления се използва за определяне на структурния дефицит, на чиято основа Еврокомисията изготвя препоръките си към държавите-членки.

Изглежда обаче, че европейските власти са решили да се съобразят с критиките, че са принудили държавите да свият дефицитите си в условията на рецесия и рекордно висока безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още